Ziraat başmüfettişi Ö. Doğan 'banka yıpranır' gerekçesiyle eksik soruşturma yapmış

Haber Giriş : 19 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eksik sorguya ?banka yıpranır' bahanesi

Ziraat Bankası Başmüfettişi Ömürhan Doğan'ın Küçükbakkalköy şubesindeki 4.5 trilyonluk yolsuzluğu ?basına yansır, banka zedelenir' endişesiyle eksik soruşturduğu ortaya çıktı. Savcılığa gönderilen rapora göre, müfettiş, hesapları kullanılan müşterilerin ve parayı bloke edenlerin ifadesini almadı.

ZİRAAT Bankası Küçükbakkalköy Şubesi'nde 2002 Eylül'ünde ortaya çıkarılan zimmet skandalı nedeniyle şube müdürü Vehbi Gürel ve muhasebeci Neşe Özel'in İstanbul 8. Ağırceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılandığı davada, bu kez bir rapor skandalı ortaya çıktı. Olayı soruşturan Ziraat Bankası Teftiş Kurulu'nun en kıdemli üyesi, Başmüfettiş Ömürhan Doğan iki yıllık çalışma sonucunda hazırladığı raporda ?Caddebostan şubesindeki gibi kamuoyuna yansıyıp banka prestijini zedeleyeceği' gerekçesiyle eksik soruşturma yaptığını itiraf etti. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu'nca onaylanıp 17 Mayıs'ta Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 130 sayfalık ?resmi soruşturma raporu'nda banka müfettişinin kayıp paranın akıbetini araştırmadığı, sorumluların suçlarını saptamakla yetindiği ortaya çıktı.

2 YIL RÖTARLI TEDBİR

Aynı tarihte Ziraat Bankası Caddebostan Şubesinde yaşanan 6.5 trilyonluk zimmet olayında banka müfettişleri 15 gün içinde ön soruşturmayı tamamlayıp zanlı Dilek Dizdaroğlu'nun mal varlığına tedbir koydurmuşken, Küçükbakkalköy'de zanlıların mal varlıkları hakkında tedbir kararı talebi 18 ay sonra savcılığa iletildi. Haciz için Neşe Özel'in adresine giden memurlar bu evde 10 yıldır başkalarının yaşadığını saptadı. Müdür Vehbi Gürel'in ise 1.5 milyar liralık ev eşyasına el kondu. Her iki sanığa ait başka malvarlığına rastlanamadı. Bu arada müfettiş fark etmediği için, Neşe Özel ile Bülent Özel çiftinin Ziraat Bankası Pendik şubesindeki 58 numaralı kasasına tedbir konulmadı.

Raporun eklerindeki listelere göre, hesaplardan kaybolan 1 trilyon 12 milyar lira, Neşe Özel'in kardeşi Metin Durmaz, eşi Bülent Özel, oğlu Yasin Özel, eşinin teyzesi Fatma Tireli, eşinin akrabası Namık Akdıkman ve sanıklarla yakınlıkları bilinmeyen Hakan Karaarslan, onun oğlu Necdet Karaarslan, kızı Necla Gülebi ile Şinasi Çermik ve Piramit İnşaat hesaplarına aktarılmışken bu hesaplara bloke konmadı. Para geri istenmedi. Gerekçesi raporun 128'inci sayfasında şöyle aktarıldı: ?Adı geçen kişilerin hesaplarından yapılan usulsüz işlemler hakkında bilgi sahibi olamayabilecekleri, bu nedenle de usulsüz işlemlere iştirak ettikleri ve bundan menfaat sağladıkları yönünde tespitte bulunmayan ve ifadelerinde samimi oldukları anlaşılan bu kişilerin herhangi bir sorumlulukları bulunmadığı kanaat ve sonucuna varılmıştır.'

2002'de ortadan kaybolan ve geri alınamayan tutar, 2004'te toplam 4.5 trilyon liralık görev zararına dönüştü. Doğan, raporunda ayrıca kamuoyuna yansıtılıp banka prestijini zedeleyebileceği endişesiyle hesapları kullanılan kişilerin ifadesine başvurmadığını belirtiyor. Hesaplardan yasadışı şekilde çekilip, çeşitli yerlerde değerlendirildikten sonra iade edilen tutarları ?kullanma zimmeti' gibi hiçbir yönetmelikte bulunmayan sıfatla nitelerken bu işlemler hakkında ?soruşturmanın genişletilmesine gerek duymadığını' vurguluyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber