2025'de yağışlar yüzde 25 azalacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 40 yılda Türkiye'de sulak alanların yarısının kaybedildiğini belirten Ziraat Mühendisi Ceyhan Aloğlu, her sene yer altı suyunun 1-2 metre düştüğünü, 2025'de yağışların yüzde 25 azalacağını söyledi.

Bitlis'te iklim değişikliğinin tarıma etkileri ve biyolojik çeşitlilik konusunda kültür merkezinde bir panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ceyhun Aloğlu ile Ziraat Mühendisi Ayfer Bilginler katıldı.

Küresel ısınmanın sera gazları tarafından kaynaklandığını ifade eden Ceyhan Aloğlu, bundan dolayı Türkiye'de su kaynaklarının tükendiğine dikkat çekti.

Ceyhan Aloğlu, Türkiye'de kişi başına kullanılabilir yıllık 1430 metreküp su düştüğünü, 2030 yılında ise bu rakamın 1100 metreküp olacağını ifade etti. Sulak alanların kuruduğuna dikkat çeken Aloğlu, biran önce önlem alınmasını istedi.

Aloğlu, sunumunda, son yüzyılda ortaya çıkan küresel ısınmayla dünyanın ortalama sıcaklığının 0.74 santigrat derece artığını, 1990-2100 yılları arasında bu artışın 1,4 ve 5,8 arasında olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Küresel ısınmaya atmosferde bulunan ve sera gazları olarak adlandırılan karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, gelen güneş ışığının yansıyan kısımlarını tekrar yeryüzüne göndermelerinin neden olduğunu ifade eden Aloğlu, bu gazlarının yüzde 46'sının enerji tüketimi, 24'nün sanayi faaliyetleri ve yüzde 18'inin de ormansızlaşmadan kaynaklandığını belirtti.

Aloğlu, şunları söyledi: "İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek sektör tarımdır. Hayvansal üretimde çayır, mera ve otlaklarda önemli ölçüde azalma, hayvanların yüksek sıcaklıklara dayanamama gücünden dolayı verimde azalma, hastalıklarda artış, sıcaklık artışıyla hayvanlarda ısı üretimi ve ısının kullanılması arasındaki denge bozulabilmektedir. Bu da ölüm, yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, süt ve gebelik oranı üzerine etkiler yapabilmektedir. Bitkisel olarak üretim alanlarının, üretim deseninin ve verimde yaşanacak değişimler olabilmektedir."

Aloğlu, son 40 yılda Türkiye'de sulak alanların yarısının kaybedildiğini belirterek, "Her sene yer altı suyu 1-2 metre düşüyor. 2025'de ülkemizde yağışlar yüzde 25 azalacak. Hali nazırda Konya Ovasında yağışlar yüzde 40-60 azaldı. 2030 yılında ülkemizde 100 milyon nüfusa karşılık kişi başı kullanılabilir bin 100 metre küp su miktarıyla su sıkıntısı çeken bir ülke haline gelecek." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber