İlaç mevzuatı AB'ye uyarlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç mevzuatında daha ileri düzeye ulaşılması ve AB adına ruhsatlandırma prosedürlerini yürüten kurum ile iletişimin kurulması amacıyla bir proje yürütülüyor. Bu çerçevede İstanbul'da üst düzey yetkililerin katılacağı bir toplantı düzenlenecek.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye, diğer AB adayı Hırvatistan ile birlikte ilaç mevzuatının birliğe tam uyumunu sağlamak üzere bir proje yürütüyor.

AB Komisyonu'nun desteğiyle Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) tarafından yürütülen ''Hırvatistan ve Türkiye İçin Çok Taraflı Fayda Sağlayan Program'' adını taşıyan ve geçen yıl başlayan projenin bu yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

AB'ye uyumda belirli bir aşamanın kaydedildiği ilaç mevzuatında daha ileri düzeye gelinmesi ve AB adına ruhsatlandırma prosedürlerini yürüten EMEA ile iletişimin kurulması amacıyla yürütülen proje, hem beşeri ilaçları hem de veteriner ilaçlarını ilgilendiriyor. Bu nedenle projede Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı de yer alıyor.

EMEA'nın daha önce Romanya ve Bulgaristan ile de yürüttüğü aynı proje çerçevesinde, ajansın bünyesinde yürütülmekte olan teknik ve bilimsel toplantılara mevzuatın uyumlaştırılmasına bağlı olarak Türk uzmanlar gözlemci statüsünde katılıyor.

Bu çerçevede Türk uzmanlar, iyi imalat uygulamaları, iyi klinik uygulamaları ve ilaç ters etkilerinin takibiyle ilgili grup toplantılarının yanı sıra EMEA ile üye devletlerin resmi ilaç otoriteleri arasında iletişim sağlayan bilişim network sistemlerini düzenleyen toplantılarda ve ayrıca EMEA tarafından yapılan mevzuatı tanıtıcı eğitim toplantılarında hazır bulundular.

Proje kapsamında Nisan ayında Hırvatistan'ın Split kentinde düzenlenen geniş katılımlı toplantının benzeri 22-23 Ekim tarihlerinde İstanbul'da da düzenlenecek.

Özellikle teknik ve bilimsel destek sağlanması amacıyla EMEA'nın başkanlığında Türkiye'de ilk kez düzenlenecek bu toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile EMEA Direktörü Thomas Lönngren de katılacak.

Toplantıda ilaç konusunda çalışma ve faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla firma yetkilileri değerlendirmelerde bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber