Koltuk altıve boyun temizliğine dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 18:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlıklı bir hayat ve ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklarla karşılaşmamak için el, yüz, koltuk altı, kasık ve boyun temizliğine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü uzmanları, basit gibi görünen el, yüz, koltuk altı ve boyun temizliğine çok dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Elin en çok kirlenen, en çok yaralanan ve en çok kullanılan organ olduğunu belirten uzmanlar, "Parmaklar bir anlamda dokunma duygusu organıdır. Böylece kontamine olması ve patojen ajanları başka yerlere taşıması bakımından ayrıca özellik taşır. Oto enfeksiyonda tek sorumlu olan organ eldir. Elin yaralanması, mikroorganizmalar için vücuda giriş kapısı olmaktadır. Çok kirlenen elin sık sık sabunlu su ile yıkanması alışkanlık haline getirilmelidir. Özellikle yemekten önce, işe başlamadan önce, yemekten sonra, tuvaletten sonra, bebek emzirmeden önce, yemek hazırlığından önce mutlaka yıkanmalıdır. Tırnaklar da el temizliğinde önemli bir husustur. Tırnak aralığına giren kirli maddeler, uzun süre kalarak zaman zaman elin genel kirlenmesine veya kirin başka yere taşınmasına neden olurlar. El tırnakları, deri seviyesinde parmak ucuna paralel olarak kesilir.

Kesilen tırnaklar, ayrıca çevreden uzaklaştırılır. Tırnakların derin kesilmesi enfeksiyona neden olabilir. Tırnak bakımından önce ve sonra da el temizlenir. Temizlik, sabunlu su ile fırçalamak suretiyle yapılır" dedi.

Yüz ve boyunun dış çevreyle direkt temasta olduğunu hatırlatan uzmanlar, "Yüz ve boyun, kulak kepçesiyle birlikte sabah ve akşam sabunlu su ile yıkanır. Yüz ve boyun temizliği kişilerin aynasıdır. Temiz yüz ve boyun kişilik kazanma ve kişisel ilişkilerin verimliliğini artıran önemli fiziksel görünümdür" ifadelerini kullandı. Uzmanlar, koltuk altı temizliğiyle ilgili ise şu bilgileri aktardı:

"Deri katları en çok terleyen, yağlanan bölgelerdir. Koltuk altı, kasık ve diğer deri katlarının olduğu bölgelerde atıklar uzun süre kalırlar. Kir, mikroorganizmaların, mantarların ve bazı parazitlerin kolayca yaşayabilmeleri için iyi bir ortamdır. Bu bölgeler kıllarla da örtülü olduğundan parazit, kir ve organizmalar bakımından temizlenmede ayrıca özellik taşır. Kılların sık sık kesilmesi, sabunlu su ile yeterince ve belli aralıklarla yıkanması temizlik için yeterlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber