Her ambalajlı su, sağlıklı su demek değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2007 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşanan kuraklık ve su kesintileri sebebiyle artık neredeyse her eve ambalajlı su girmeye başladı. Ancak ambalajlı suyu alırken çok dikkat edilmesi ve titiz davranılması gerekiyor. Çocuklarımıza sağlıklı su içiriyoruz derken, onların sağlığını tehlikeye atabiliriz. Öyle ki bazı ambalajlı suların özellikleri 0 -7 yaş grubu çocuklar için uygun olmayabiliyor. Ayrıca hipertansiyon hastalarının kontrollü kullanması gereken sular var. Uzmanlar uyarıyor; su deyip geçmeyin, aldığınız suyun mutlaka özelliklerini okuyun.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık hizmetleri Genel Müdürlüğü 'Ambalajlı su kullanımında dikkat edilecek hususları' belirledi. Buna göre ambalajlı suyun özellikleri ve temizliği kadar, hijyenik şartlarda taşınması da çok önemli. Tüp, otogaz, petrol ürünleri gibi kimyasal maddelerle birlikte ambalajlı suyun taşınmaması istenirken, bu şekilde taşınan suyun kullanılmaması önerildi.

Peki, ambalajlı su alırken nelere dikkat edilmesi gerekir. Liste uzayıp gidiyor, ancak sağlığımız için bu hussulara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle, satışa sunulan suların Sağlık Bakanlığı'ndan ithal veya üretim izni almış olması gerekiyor. Suyun etiketi sağlam ve okunaklı şekilde ürünün üzerinde olmalı. Etiket üzerinde suyun adı, cinsi, üretim veya ithal izninin tarih ve sayısı, imla (dolum) yapıldığı yerin adresi, suyun sahip olduğu analiz değerleri yazılı olmalı. Kap, kapak ve etiketlerde tüketiciyi yanıltıcı bilgi ve semboller bulunmamalı. Kapak orijinal haliyle kapalı olmalı ve önceden açılmış olmamalı. Suyun adı kapak üzerinde yazılı olmalı, kap üzerinde ise üretim ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası olmalıdır.

Halkın yoğun olarak tükettiği polikarbonat damacanaların üzerinde ürün güvenliğini sağlamak için; hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış, güvenlik bandı (shiring) bulunmalı. Güvenlik bandı üzerinde suyun adı ve cinsi yazılı olmalı. Geri dönüşlü polikarbonat damacanaların üzerinde suyun adı ve şirket ismi ve tescilli amblemi veya logosu kabartma şeklinde yazılı olmalı. Geri dönüşlü polikarbonat damacanalar farklı marka su dolumu için kullanılmamalı.

Ambalajlı sularda kapak, güvenlik bandı, etiket ve polikarbonat damacana üzerindeki suyun adı, şirket ismi, tescilli amblemi veya logosu gibi bilgiler birbiri ile uyumlu olmalı. Ambalajlı sular temiz ve hijyenik ortamda taşınmalıdır. Tüp, otogaz, petrol ürünleri gibi kimyasal maddelerle birlikte taşınmalı.

SUYUN ÖZELLİKLERİNİ MUTLAKA OKUYUN

Doğal mineralli suların etiketlerinde suyun özellikleri, zengin mineralli, mineralli, düşük mineralli, bikarbonatlı, sülfatlı, florürlü, kalsiyumlu, magnezyumlu, demirli, sodyumlu gibi açık bir şekilde yazılı olmalı. Doğal mineralli sular 1,5 mg/ litreden fazla florür ihtiva ediyorsa "0- 7 yaş grubundaki çocuklar için uygun değildir" ibaresinin etiket üzerinde yazılı olması gerekir. 200 mg/ litreden fazla sodyum içeren doğal mineralli suların hipertansiyon hastalarınca kontrollü kullanılması isteniyor.

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Opr.Dr. Dursun Bostancı, ambalajlı suyun özelliklerinin çok iyi okunması gerektiğini belirterek, fazla florür içeren suyun vücutta iyot azalmasına, guatra ve diş problemlerine yol açabileceğini vurguluyor. Bostancı, hipertansiyon hastalarının fazla sodyum içeren suyu çok tükettikleri taktirde de bedende su tutulması sebebiyle şişmeler meydana geleceği uyarısında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber