Gümrük Müsteşarlığı kurum içinde rüşvet olaylarını önlemek için genelge yayınladı

Haber Giriş : 23 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı'ndan personeline rüşvetten korunmak için şu öneriler sunuldu: 'Rüşvet bırakılıp kaçılırsa dokunma. Hediyenin her türlüsü rüşvettir. İşi yapılan şirketten borç alma'

Geçmişte rüşvet skandallarıyla sarsılan Gümrük Teşkilatı, personelini rüşvet konusunda bilinçlendirmek ve kurum içinde rüşvet olaylarını önlemek için genelge yayınladı. Müsteşarlık, personelin rüşvet teklifi karşısındaki hareket tarzının ne olması, nasıl davranması gerektiğini, madde madde belirledi.

Müsteşarlığın 'rüşvet ile karşılaştığınızda ne yapacaksınız' başlıklı genelgesinde oldukça ilginç yöntemler var. 'Gümrük personelinin görevinin stratejik önemi nedeniyle rüşvet teklifiyle karşılaşması olasıdır' diye başlayan genelgede şu önerilere yer verildi:

t Teklifte bulunanın kimliğini ve nedenini tespit edin. Konuyla ilgili uzun konuşma ve tartışmalardan kaçın. Yalnız sakin olun. Kısa öz konuşun.

t Eğer rüşvet size reddedemeyeceğiniz bir şekilde verilirse , örneğin söz konusu şahıs rüşveti bırakıp hemen kaçarsa paraya veya hediyeye veya ambalajına dokunmayın.

t Rüşvet teklif edildiğinde mümkünse şahitler bulun. O anda içeriye arkadaşınız veya diğer görevlilerden kim girerse girsin o şahısın size rüşvet teklif ettiğini arkadaşınıza söyleyin.

t Her türlü rüşvet girişimine neden olan işlemi belirleyin ve belgelerinizi kendinizde de tutun.

t Hakkınızda daha sonra oluşabilecek, rüşveti almaya niyet edenin veya isteyenin en başta siz olduğunuz yönündeki muhtemel iddalara karşı korunun.

t Hediye almayın

t Hediyenin değer ve fiyatı çok düşük olsa ve menfaat sağlama amacı olmasa bile hediye almaktan özenle kaçının.

t Gümrük personeli nezaket kuralları çerçevesinde mütevazı ölçüdeki içecek ve yiyecek ikramlarını süreklilik kazanmamak kaydıyla kabul edebilir.

t İşi yapılan kişi veya şirket sahipleri, yöneticilerinden borç alınamaz.

t Rüşvet teklif edeni, doğrudan savcılığa bildirin. Savcılığa bildiri- miniz, karşı iddiaları önlemek amacıyla mümkün olan en kısa zamanda bildirilmelidir.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber