Ziraat, 250 personeline yolsuzluk davası açtı

Haber Giriş : 23 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası usulsüz krediler nedeniyle mali sorumluluğu olduğu tespit edilen 250 personeli hakkında dava açtı. 120 trilyon liralık zararını dava yoluyla almaya çalışan banka 195 milyar liralık bölümünü tahsil etti.

ZİRAAT Bankası usulsüz krediler nedeniyle mali sorumluluğu olduğunu tespit ettiği 250 personeli hakkında dava açtı. 120 trilyon liralık zararını dava yoluyla geri almaya çalışan banka, bugüne kadar 195 milyar lira tahsil etti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, banka görevlilerine bilançoların temizlenmesi veya başka gerekçelerle ?aciz vesikası' alınması yönünde talimat verilmediğini bildirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ziraat ve Halk bankalarında ?aciz vesikası' talimatı iddialarının peşine düştü. Kart, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, özelleştirme politikaları uyarınca bilançoların temizlenmesi adına, şubelere takipteki alacakların bilançolardan çıkarılması için mahkemelereden ?aciz vesikası' alınması yönünde talimat verilip verilmediğini sordu.

Kart önergesinde, bu şekilde bilançoların temizlendiği, ancak daha sonra bu uygulamayı yapan banka görevlileri hakkında bankanın zararına yol açtıkları gerekçesiyle ?rücu davaları' açılmaya başlandığı iddialarını hatırlattı.

Genel Müdür Çağlar imzasıyla gönderilen yanıt bankanın 250 personeliyle davalık olduğunu ortaya koydu. Çağlar, bankanın yetkili kurul kararları uyarınca mali sorumluluğu öngörülen personelin yasal takibine ilişkin hukuki süreci anlattığı yanıtında, dava ve takibe konu toplam alacak tutarını 120 trilyon 816 milyar lira olarak açıkladı. Çağlar, bunun yaklaşık 195 milyarının dava ve takipler sonucunda banka personelinden tahsil edildiğini bildirdi.

Çağlar, tasfiye olunacak alacaklar hesaplarında kayıtlı alacakların aciz vesikasına bağlanmasının prosedürünü de anlattı. Alacağın tahsili için başlatılan yasal takipler sonucunda tamamen tahsil edilememesi, borçlu ve borçla ilgililerin ve malvarlıklarının tespit edilememesi, bu araştırmaların düzenli aralıklarla ve en az 2 yıl sürdürülmüş olması halinde gerçekleştiğini vurguladı.

Çağlar aciz belgesine bağlanan alacakların yetkili kurulların kararı ile işletme riski sayılarak kayıtlardan terkin edilinceye kadar banka kayıtlarından çıkarılmadığını da vurguladı. Çağlar şöyle devam etti:

?Aciz belgesinde yazılı borçlulara karşı aciz belgesinin düzenlenmesinden itibaren 20 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrayacağından, muntazam aralıklarla borçluların adres ve malvarlıklarının araştırılmasına devam edilmekte, malvarlıklarının tespiti halinde haczi ve satışı sağlanmaktadır. Bunun dışında bankamızca soru önergesinde iddia edilen sonucu doğuracak şekilde bankamız görevlilerine bilançların temizlenmesi veya başka gerekçelerle aciz vesikası alınması yolunda herhangi bir talimat verilmemiştir.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber