Kamu bankaları özelleştirilmesinde 'diğer ilişki' modeli

Haber Giriş : 24 Ekim 2007 09:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

-Kamu bankalarının özelleştirilmesi için hazırlanan strateji çalışmasında, Halk Bankası ile Vakıfbank'ın birbirinin değerini etkilemeyecek şekilde satılması ve Ziraat Bankası'nın mali olmayan kısımlarının elden çıkarılarak kamu ağırlığının devam etmesi öngörüldü.

ANKARA (ANKA) ? Kamu bankalarının özelleştirilmesi için hazırlanan strateji çalışmasında, Halk Bankası ile Vakıfbank'ın birbirinin değerini etkilemeyecek şekilde satılması ve Ziraat Bankası'nın mali olmayan kısımlarının elden çıkarılarak kamu ağırlığının devam etmesi öngörüldü.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, hükümetin üç aylık eylem planında öngörülen kamu bankalarının özelleştirme stratejisi çalışması Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından hazırlandı.

Çalışmada Halk Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın nasıl özelleştirilebileceği konusunda alternatiflere yer verildi. Çalışmada, öncelikli olarak Halkbank ve Vakıfbank'ın özelleştirilmesi öngörüldü. Buna göre, iki bankanın özelleştirilmesinde birbiriyle bağlantılı bir strateji izlenmesi düşünülüyor.

-HALKBANK SATILIRKEN, VAKIFBANK SATIŞ PLANI AÇIKLANACAK-

Uygulanacak sistemde ?değer ilişkisi? dikkate alınacak. Bir bankanın özelleştirmesinin diğer bankanın değerini olumsuz etkilememesi amacıyla uygulanacak sisteme göre, hem halka arz hem de blok satış alternatiflerinde, alıcıların bir banka yerine diğerini tercih etmesine neden olacak bir strateji ve zamanlamadan kaçınılacak. Bir banka için özelleştirme stratejisi kesinleşip kamuoyu ile paylaşıldığında, diğer bankanın özelleştirme sürecine ilişkin plan da kamuoyuna sunulacak. İki banka için aynı zamanlama ve aynı strateji sözkonusu olmayacak.

Bu süreçte öncelikle gündeme Halkbank'ın gelmesi düşünülüyor. Halkbank'ın halka arzının ardından hiçbir özelleştirme işleminin yapılamayacağı süre Kasım ayında dolacak. Bundan sonra siyasi irade Halkbank'ta özelleştirmeye devam kararı alınca bu kez blok satışın gündeme gelmesi bekleniyor. Halkbank ÖİB tarafından özelleştirilirken, koordinasyon içinde yürütülecek Vakıfbank özelleştirmesi, bu kurumun özel yasası bulunması nedeniyle kendisi tarafından gerçekleştirilecek.

-ZİRAAT'TE İŞTİRAK AYIKLAMA SÜRECİ BAŞLATILACAK-

Ziraat Bankası özelleştirmesi ise sonraki aşamada gündeme gelecek. Öncelikle kurumsal yeniden yapılanmaya gidilecek. Mali olmayan birimler elden çıkarılarak, iştiraklerde ayıklama işlemi yapılacak. Bunun ardından gerçekleştirilecek özelleştirme işleminde ise özel sektöre açılan kısım sınırlı tutulacak. Banka'daki kamu ağırlığı uzun bir süre daha korunacak. Ziraat için özelleştirme sürecinin, yasayla kamu bankalarının özelleştirmesi için belirlenen 2010 tarihinden sonraya sarkması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber