Yaşlı nüfus 2050'de 2 milyara ulaşacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, bugün 650 milyon olan dünya çapındaki 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusun, 2050 yılında 2 milyara ulaşacağı, bu nüfusun yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.

AA muhabirinin Dünya Sağlık Örgütü'nün raporundan derlediği bilgiye göre, uzun yaşam, sağlıklı olmanın işareti, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dünya nüfusunun yaşlanması, küresel sağlığın iyiye gittiğinin göstergesi olarak ifade ediliyor.

Dünyada en hızlı büyüyen yaş grubunun, 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusu olduğu belirtiliyor.

Yaşlı nüfusun artmasında, kentleşme de önemli rol oynuyor. Bugün dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşarken, 2030'da yüzde 60'tan fazlasının kentlerde yaşaması bekleniyor.

Yaşlı nüfus, modern toplumun bir başarısı olarak gösteriliyor, bu arada yaşlılara yönelik özel sağlık hizmetleri de gelişiyor.

Japonya ve Fransa gibi ülkelerde 80 yıldan fazla olan yaşam beklentisi süresi, gelişmekte olan ülkelerde de uzuyor. Şili, Kosta Rika, Jamaika, Lübnan, Sri Lanka ve Tayland gibi ülkelerdeki bir çocuğun yaşam beklentisi, 70 yılı aşıyor.

Ülkeler arasında sağlık koşullarındaki eşitsizlik, yaşam beklentisinde de büyük farklılıklar yaratıyor. Örneğin birçok Afrika ülkesinde yaşam beklentisi 40 yaşın altında bulunuyor.

Bir ülkedeki sosyo ekonomik eşitsizlikler de yaşam beklentisinde önem arz ediyor. Örneğin ABD'de, üst sosyo-ekonomik gruptakilerin yaşam beklentisinin, alt sosyo-ekonomik gruplara göre 20 yıl daha fazla olduğu kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber