Tarihi MGK'da Irak'a yaptırım tavsiyesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu, Kuzey Irak'a yönelik acil ekonomik önlemler alınması konusunda hükümete tavsiyede bulunma kararı aldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le birlikte 9 isim ilk kez katıldı

Barkın Şık - Ankara

Hakkâri Dağlıca'da PKK terör örgütü tarafından 12 askerin şehit edilmesi, 16 askerin yaralanması ve 8'inin de kaçırılmasının ardından dün gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, örgüt üyelerinin yuvalandığı Kuzey Irak'a yönelik olarak acil ekonomik önlemler alınması konusunda hükümete tavsiyede bulunma kararı alındı. Bu karar, 5 yıl aradan sonra MGK'da alınan ilk tavsiye kararı oldu.

MGK bildirisinde alınacak ekonomik önlemlerin hedefi olarak "terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar" ifadesi kullanıldı ve isim verilmeden Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) işaret edildi. Toplantıda olası sınır ötesi harekât planları da masaya yatırıldı.

Gül'ün başkanlığında

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında ilk kez yapılan ve 14.00'te başlayan MGK toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü. Gül, toplantı öncesinde MGK üyelerine bir öğle yemeği verdi.

Toplantıya geçilmeden önce MGK'ya yeni üyelerin katılımı nedeniyle basının kurul üyelerinin görüntüsünü almalarına izin verildi.

Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ilk kez katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi, terörle mücadele ve olası sınır ötesi harekât oldu. Toplantıda, Başbakan Erdoğan İngiltere'de, Dışişleri Bakanı Babacan ise Bağdat'ta yaptığı temaslar hakkında kurul üyelerine bilgi verdi.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ekren ile Gümrük Müsteşarlığı'ndan Sorumlu Yazıcı, Kuzey Iraklı gruplara uygulanabilecek ekonomik tedbirler hakkında MGK'ya raporlar sundu.

Dış ticaretin yüzde 1'i

Toplantıda, Irak ve Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin 3 milyar dolar olduğu, bu ülkeye 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti verildiği, transit ticaret miktarının ise 3.5 milyar dolar olduğu tespiti yapıldı.

3 milyar dolarlık ticaret hacminin 2.7 milyar dolarını ise Türkiye'nin ihracatının oluşturduğu, Irak'la yapılan ticaretin Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yalnızca yüzde 1'i olduğu da toplantıda vurgulandı.

Habur'un kapatılması

Alınabilecek ekonomik tedbirler kapsamında, Irak ile ticaretin yavaşlatılması, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılarak bu bölgeye sağlanan tüm lojistik desteğin durdurulması ve Kuzey Irak'a verilen elektriğin kesilmesi başta olmak üzere radikal önlemler masaya yatırıldı. Barzani'nin ve PKK'yı destekleyen işadamlarının Türkiye'deki iş bağlantılarının kesilmesi konusu da ele alındı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır."

MGK'nın aldığı tavsiye kararı 31 Ocak 2003 tarihli MGK toplantısından sonra alınan ilk tavsiye kararı oldu.

MGK son olarak, 58. hükümetin başbakanı olan Abdullah Gül döneminde, ABD'nin Irak operasyonunun Türkiye'ye olası etkilerini azaltmak ve ulusal çıkarlarını korumak üzere hükümetin gerekli hazırlıkları yapmasını tavsiye eden bir karar almıştı.

Sınır ötesi harekât

Kuzey Irak'a olası sınır ötesi harekâta ilişkin olarak Genelkurmay'ın harekât planlarının da masaya yatırıldığı toplantıda, Dağlıca'daki terörist saldırı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgede ve sınır hattında yürüttüğü operasyonlara ilişkin bilgi kurul üyelerine aktarıldı.

MGK bildirisinde, "TBMM'nin 17 Ekim 2007 günü kabul ettiği hükümet tezkeresi çerçevesinde alınması gerekebilecek siyasi ve askeri tedbirler görüşülmüştür" denildi.

Sağduyu çağrısı

MGK bildirisinde, vatandaşlara sağduyu çağrısında bulunularak şöyle denildi:

"Birlik ve beraberliğimizi zedelemeyi amaçlayan terör saldırılarına karşı halkımızın her zaman olduğu gibi sağduyusunu koruyacağına ve kardeşlik duygusuna zarar verecek davranışlardan kaçınarak teröre gereken yanıtı vereceğine olan inanç bir defa daha vurgulanmıştır."

'Soykırım' izleme altında

Toplantıda ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde 10 Ekim 2007 günü kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin karar tasarısıyla ilgili gelişmeler de görüşüldü.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak şöyle denildi: "Toplantıda, Ermeni diyasporası ile Ermenistan'ın Türkiye aleyhinde yıllardır yürütmekte oldukları kampanyanın son ürünü olan söz konusu tasarının hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceği ve kabul edilmeyeceği vurgulanmıştır. Gelişmelerin seyrine göre konunun bütün veçheleriyle yeniden değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber