Ulaşıma zam mı yapıldı tanzim mi?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu ulaşıma kademeli olarak yüzde 16-50 zam yapıldı ama belediye bunun zam değil bir düzenleme olduğunu söylüyor. Sizce toplu taşıma araçlarındaki bu artış zam mı yoksa sadece bir düzenleme mi? Bu konu hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz...

İBB'den açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), toplu taşımada tek bilet ve tam entegrasyonun İstanbullular'a ekonomik fayda sağladığını bildirdi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, ulaşımda tek bilete geçilmesi ve bilahare entegrasyonun başlamasının, İstanbul'da toplu taşıma araçları ile seyahat edenlere ekonomik yönden büyük avantajlar sağladığı ifade edildi.

Ocak ve Temmuz 2006 arasında tek bilete geçildiği ve sadece İETT, şehir hatları (İDO) ve metro dahil edilerek kısmi entegrasyon başlatıldığı belirtilen açıklamada, Temmuz 2006'da ise tam entegrasyona geçilerek sisteme özel deniz motorları, özel halk otobüsleri ve TCDD'nin de dahil edildiği hatırlatıldı.

Tek bilet ve kısmi entegrasyonun başladığı Ocak 2006'dan önce kamu ve özel tüm toplu taşıma araçlarında her bir yolculuk için 1,30 YTL, AKBİL birim ücretinin ise 1,25 YTL olduğu kaydedilen açıklamada, entegrasyondan önce İETT, deniz otobüsleri, metro ve banliyö ile seyahat edenlerin her bir biniş için ortalama 1,25 YTL'den 4 seyahat için yaklaşık 5 YTL ödedikleri, tam entegrasyonun ise 2005 fiyatlarına göre yüzde 40-45 indirim sağladığı vurgulandı.

Tek bilet ve tam entegrasyon başlamadan önce toplu taşıma araçları ile seyahat edenlerin her yolculuk için tam bilet ücreti ödedikleri hatırlatılan açıklamada, İETT, özel halk otobüsleri, metro, tramvay, şehir hatları ve banliyöyü kullanarak 6 yolculuk yapanların 7,20 YTL ödedikleri, aynı yolculuğun şu andaki ulaşım ücretleri ile 2005

fiyatlarına göre yüzde 40 daha ucuz şekilde 4,35 YTL'ye yapıldığı ifade edildi.

Daha önce İETT, şehir hatları ve raylı sistemi kullanarak 3 yolculuk yapanların ulaşım bedelinin 3,6 YTL olduğu hatırlatılan açıklamada, ''Tek bilet ile aynı güzergahı kullananlar, 3 yolculuk için toplam 2,49 YTL ödemektedirler. Ulaşım bedelleri, 2005 yılı fiyatlarının hala yüzde 45 altındadır'' denildi.

AKBİL'de de 22 Ekim kademeli fiyat sisteminden sonra ortalama fiyatın 6 yolculukta 0,72 YTL olduğu ifade edilen açıklamada, bütün binişlerde ve ortalama fiyatta ulaşım ücretlerinin 2005 yılının altında olduğu, yani yüzde 42 oranında ucuzladığı vurgulandı.

3 yolculuk yapanların toplam yolcular içindeki payının yüzde 97 olduğu kaydedilen açıklamada, yeni düzenlemede 3 yolculuk yapanların ödediği rakamın değişmediği ve 2,50 YTL olarak kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, ''Aynı hatta aktarmalara izin vermeyen sistemin, yeni uygulama ile aktarmalara imkan vermesi ve aktarma süresinin 2 saate çıkarılması da dikkate alındığında, tek bilet ve tam entegrasyonun, İstanbullular'ın ekonomik yararına sonuçlar ürettiğini, son yapılanın bir fiyat artışı değil, sistemin yeniden tanzimi olduğu açıkça görülmektedir''denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber