Rektör ?Araştırmayı bırakın, başörtüsüne bakın' demiş

Haber Giriş : 24 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite Öğretim Üyeleri Dayanışma Derneği (ÜNDER) Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, üniversitelerin dünya sıralamasında geri kalmasının YÖK sisteminden kaynaklandığını söyledi.

1998'de İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun bir anfide topladığı akademisyenlere, başörtü yasağı ile ilgili olarak "Araştırmaları bırakın, siz bu konuyla ilgilenin." çağrısı yaptığını hatırlatan Dursun, üniversitelerin belli siyasi amaçlar doğrultusunda kullanılmak istendiğini kaydetti. Üniversitelerin geri kalmasında 12 Eylül ihtilal döneminden bu yana YÖK'le başlayan baskıcı sistemin de etkisinin bulunduğunu sözlerine ekledi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, bilimsel açıdan üniversitelerin sorunları bulunduğunu söyleyerek, "İlk ve orta eğitim özellikle yükseköğretime ayrılan pay dünya ölçeğinden azdır. Bütün bunların aşılması için üniversiteler özgür, demokratik ve katılımcı yöntemle yönetilmelidir.? diye konuştu.

Üniversite-sanayi işbirliği eksik

Gelişmiş ülkelerde üniversiteler, sanayi kuruluşlarının araştırma geliştirme merkezi gibi değerlendiriliyor. Türkiye'de ise üniversitelerin ekonomiye doğrudan katkısı yok denecek kadar az. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Durusoy, üniversitelerin gelişimi için sanayi işbirliğinin arzulanan seviyede olmadığını belirterek, "Endüstri, sanayi ve üniversite birebir ortak çalışmaları gerçekleştirememiş. Sanayi bir tarafta üniversite bir tarafta ilerliyor. Sanayi kendisine göre üretim yapıyor. Üniversiteler de kendisine göre mezun veriyor." şeklinde konuştu. Durusoy, Amerika'da, Almanya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinde aynı sistemin uygulandığını ifade etti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Sevgener, sanayi ve ticaret işbirliği olmayan üniversiteyi "bir bacağı eksik" şeklinde tanımladı.

Türkiye'de son yıllarda özellikle ticaret odaları vakıf üniversiteleri kurarak sanayi işbirliğiyle eğitimin verilmesi için çalışmalara başladı. İstanbul Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Odası'nın ardından TOBB ve Deniz Ticaret Odası da lisans eğitimi konusuna el attı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bu yıl eğitime başlayacak. İzmirli işadamı Selçuk Yaşar ve Gaziantepli işadamı Bekir Okan da soyadlarını taşıyan üniversiteler kurdu. 1993'te eğitime başlayan Koç Üniversitesi'nin mezunlarının yüzde 55'i iş dünyasında çalışıyor. Sabancı Üniversitesi, 2000 yılından bugüne kadar toplam 280 öğrenci mezun verdi.

Öğretim Üyeleri Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, Türkiye'nin dünya klasmanında yer almamasını ?YÖK'ün baskıcı sistemi'ne bağladı. 1998'de İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun başörtüsü konusunda akademisyenlere, ?Araştırmaları bırakın, bu konuyla ilgilenin.? çağrısı yaptığını hatırlatan Dursun, üniversitelerin belli siyasi amaçlar doğrultusunda kullanılmak istendiğini söyledi. Prof. Dr. Kadir Erdin ise, ?Üniversiteler özgür, demokratik ve katılımcı yöntemle yönetilmeli. Aksi takdirde dünya üniversiteleri ile yarışmak mümkün değil.? dedi. Prof. Dr. Zafer Durusoy da üniversitelerin sanayi ile işbirliğinin yetersizliğinden yakındı: Sanayi kendisine göre üretim yapıyor. Üniversiteler de kendisine göre mezun veriyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber