Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın 49 yıla kadar hapsi isteniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ekim 2007 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsmail AKDUMAN/SAMSUN, (DHA)

SAMSUN'da 6 ay önce, Büyükşehir Belediyesi ve iş adamlarına yönelik düzenlenen yolsuzlukla ilgili ?A Takımı' operasyonuyla ilgili açılan davanın 2'nci duruşması, Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, tutuksuz sanık Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Yusuf Ziya Yılmaz ve belideyede görevli diğer sanıklarla, rüşvet verdikleri ileri sürülen işadamları katıldı. Başkan Yılmaz, ?Benim olayla bir ilgim yoktur'' dedi. Kendilerinden zorla para alındığını ileri süren işadamları Osman Reis ve Fahrettin Gül, sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi. İddianameye göre 2004 ile 2007 yılları arasında ?ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, zincirleme şekilde cebri irtikap, icbar suretiyle irtikap, zimmet, rüşvete aracılık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve bu suçlara iştirak' suçlarından yargılanan 43 sanık hakkında 9 yıldan 49 yıla kadar değişen hapis cezası isteniyor.

Balıkesir'e tayini çıkan eski Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar'ın talimatıyla İl Jandarma Komutanlığı tarafından teknik takibe alınarak 6 ay önce Büyükşehir Belediyesi ve işadamlarına yönelik ?A Takımı' adıyla düzenlenen operasyon sonucunda 4 kişi tutuklanırken, içlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın da bulunduğu 39 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Ardından da Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında 2004 ile 2007 yılları arasında ?ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, zincirleme şekilde cebri irtikap, icbar suretiyle irtikap, zimmet, rüşvete aracılık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve bu suçlara iştirak' suçlarından 49 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Temmuz ayında yapılan ilk duruşmada, tutuklu sanıklar Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adnan Bahadır, Genel Sekreter Kenan Şara, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ile işadamı Hasan Uçak, üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmediklerini belirtmiş ve mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Bugünkü 2'nci duruşmada ise, ilk duruşmaya şehir dışında olduğu gerekçesiyle katılmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Adnan Bahadır, Kenan Şara, Sefer Arlı ve Hasan Uçak'ın da içinde bulunduğu 23 sanık ile mağdur oldukları iddia edilen 6 işadamı katıldı. 4 işadamı sanıklardan şikayetçi olmadıkları ve kendi istekleriyle Samsunspor'a para verdiklerini söylerken, kendisinden istenilen parayı ödemediği için 2 akaryakıt istasyonunun kapatıldığını ileri süren Osman Reis, ?Ben Kenan Şara ve Adnan Bahadır'dan şikayetçiyim. Benden para istediler. Vermeyince işyerlerimi kapattılar. Birini mahkeme aracılığıyla açtım. Başkandan bana yardım etmesini istedim. Oda bana ?Git arkadaşlarla sorununu hallet' dedi. Onlar da benden Samsunspor'a yardım etmemi istedi'' dedi.

Daha önceki celseye katılmadığı için savunması alınmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Cumhuriyet Savcılığı'nda Mart ayında verdiği ifadesini kabul ettiğini belirterek okunmasını istedi. Yılmaz, Cumhuriyet Savcısı Ali Nevzat Açıkgöz'e veridği savunmasında, ?Samsunspor yönetimine yardımcı olacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda ildeki protokol üyeleri ve hatırı sayılır iş adamlarıyla bir toplantı yapıp kulübe nasıl yardımcı olabileceğimizi konuştuk. Yine aynı amaçla belediyeye gelen ve nazımız geçen kişilere Samsunspor'un durumunu anlatarak güçleri oranında yardım yapmalarını tavsiye ettik. Bazıları bizi dinleyip yardım yapmış olabilir. Ancak bu yardımın belediyede yapmak istediği işlem ile her hangi bir bağlantısı yoktur. Bağış yapılmadı diye işlerinin aksatılması söz konusu değildir. Bu konuda bürokratlarıma verdiğim talimat yoktur. Osman Reis'in akaryakıt istasyonları ise mevzuata aykırılık nedeniyle kapatılmıştır'' diye konuşmuştu.

Duruşma, eksik evrakların tamamlanması, tanıkların ve katılanların dinlenmesi için duruşmayı 16 Ocak 2008 tarihine erteledi.

Yaklaşık 60 klasörü bulan ve hazırlanan 45 sayfalık iddianameye göre 2004 ile 2007 yılları arasında ?ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, zincirleme şekilde cebri irtikap, icbar suretiyle irtikap, zimmet, rüşvete aracılık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve bu suçlara iştirak' suçlarından yargılanan 43 sanık hakkında 9 yıldan 49 yıla kadar değişen hapis cezası isteniyor. Sanıkların, işadamlarından yaklaşık 100 milyon YTL haksız kazanç elde ettiği iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber