Erken saat uygulaması Doğu'da enerji sarfiyatını artırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ELAZIĞ (CİHAN)-Erken saat uygulamasına geçilmesi özellikle Doğu'da enerji sarfiyatının artmasına sebep oluyor. Uzmanlarca enerji tasarrufu sağlayacağı bildirmelerine rağmen, bu tür açıklamalar ülke gerçekleriyle çelişiyor.

Gün ışığından azami faydalanma esasına göre yapılan düzenleme; elektrik faturalarını artırırken akşam saat 18.00'de evine dönecek personelin, soğuğunda daha fazla üşümesine yol açıyor.

Doğu'daki iş adamları erken saat uygulamasından hiç memnun değil. Iğdır'da güneş yeni saatle sabah 05.20'de, (İstanbul'da 06.23 'te), doğarken, akşam hava 16.17 'de (İstanbul'da 17.15'de) kararıyor.

Saat 09.00'da mesai başladığında bir kişi gün ışığından 2 ila 3 saat sonra işbaşı yapmış oluyor. Aynı şekilde akşam 17.00'de mesai bittiğinde Doğu ve Güneydoğu'nun bir çok ilinde çoktan karanlık bastırmış ve yatsı ezanı okunmuş oluyor.

Erken saat uygulaması ile günlerin kış mevsiminde saatlerin daha kısalması eklenince enerji sarfiyatı daha da artıyor.

Kamu ve özel iş yerlerinde çalışan işçilerin yanı sıra öğrenciler açısında da erken saat uygulamasının Türkiye genelinde faydadan ziyade zarar getireceği ifade ediliyor. Uygulama öğrencilerin ve çalışanların biyolojik ritmini bozuyor. Ayrıca baş ağrılarınında artmasına sebep olabiliyor.

Türkiye'nin birçok ilinde özellikle doğu illerinde de eğitim kurumları erken saat uygulamasına uyum sağlamak için ders zili daha erken çalmak zorunda kalıyor. Bu nedenle öğrenciler soğuk kış günlerinde sabahın erken saatlerinde okula gitmek zorunda kalıyor. Bütün bunlar gösteriyor ki yeni saat uygulaması ile ev ve iş yerlerinde enerji ve yakıt harcaması daha fazla yapılıyor. Ama yeni saat uygulaması Türkiye'ye göre güneşin iki saat sonra doğduğu Avrupa ülkelerine yarar sağlıyor. Türkiye ise Avrupa ile saat çakışması yaşamamak için yeni saat uygulamasına geçiliyor.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Öğretmeni Selahattin Anık erken saat uygulaması ile birlikte okula erken gitmek zorunda kalan öğrencilerde verim düşüklüğü olduğunu ifade etti.

Anık, "Günün ilk ışıklarında uykulu bir şekilde okula gelen öğrenci bir saat içerisinde ancak uyum sağlayabiliyor. Bu da öğrencinin zaman ve verim kaybına sebep olabiliyor. Ayrıca soğuk kış gününde öğrenci soğuk havada okula gelmek durumunda kalıyor." dedi.

İş adamı Mustafa Yıldız da, erken saat uygulamasının Doğu'ya zarar verdiğini söyledi. Yıldız, "Erken saat uygulaması ile birlikte enerji sarfiyatımız artıyor. Çünkü hava daha çabuk karardığı için daha fazla enerji harcamak zorunda kalıyoruz. Saat uygulamasını bize hiçbir fayda sağlamıyor."şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber