Türk-İş: Sosyal güvenlik yine 'Anayasa'dan döner

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in tartışmaya açtığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Taslağı'na Türk-İş'ten uyarı geldi.

Türk-İş, "Taslakta yer alan bazı hükümler Anayasa'ya aykırı. Anayasa Mahkemesi yine iptal eder" dedi.

TÜRK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in tartışmaya açtığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Taslağı'ndaki bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuyor. Türk-İş, "Bu şekilde yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesi tekrar iptal eder" uyarısında bulunuyor.

Türk-İş, bir komisyon kurarak taslağı incelemeye başladı. Türk-İş, taslaktaki emeklilik aylığı düzenlemesinin, halen çalışanların emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği daha da büyüteceğini savunuyor. Türk-İş'in taslağa ilişkin ilk tespitleri şöyle:

ALT SINIR AYLIĞI DÜŞECEK: Taslak, sigortalı işçiler için halen uygulanan 'alt sınır aylığı'nı kaldırıyor. Böylece bugünkü asgari ücret üzerinden yapılacak hesaplamaya göre 521 YTL olan alt sınır aylığı kademeli olarak tam aylıkta 292 YTL'ye, kısmi aylıkta ise 174 YTL'ye kadar düşebilecek. Ancak kamu görevlilerinin alt sınır aylığı 689 YTL olarak korunacak.

MİLLETVEKİLİNE AYRICALIK: TBMM üyeliği düşen emekli aylığına hak kazanamayan milletvekillerine, emekli aylığı bağlanana kadar 'çalışmamaları şartı' ile bin 450 YTL aylık ödenecek.

İŞÇİ-MEMUR AYRIMI: Günlük ücretleri eşit, örneğin 30 YTL olan iki çalışan, iş kazası geçirip 10 gün istirahat alırsa; kamu görevlisi olanına bu süre için 300 YTL, işçiye ise 180 YTL ödenecek. Kamu görevlileri hastalıkta katılım payı ödemezken işçiler ve esnaflar ile bunların emeklileri (yatarak tedavi görenler dahil) katılım payı ödeyecek.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ DÜŞÜYOR: İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde çalışamayan sigortalıya çalışmadığı günler için prime esas kazancının üçte ikisi oranında ödenen geçici iş göremezlik tutarı beşte üçüne indirildi. Ölüm aylığı koşulu 900 gün prim ödemeden bin 800 güne çıkarıldı. Yetim aylığı alan erkek çocuğun evlenince alacağı yardım kaldırılıyor. Cenaze yardımı tutarı ise asgari ücretin 3 katından 2 katına indiriliyor.

FİİLİ HİZMET ZAMMINA SINIRLAMA: Başta gazeteciler, sanatçılar ve posta dağıtıcıları olmak üzere, birçok meslekteki fiili hizmet zammı kaldırılıyor veya süreleri çalışanlar aleyhine aşağı çekiliyor.

YATARAK TEDAVİDEN DE KATILIM PAYI: İşçiler, emekliler ve hak sahibi aile fertleri ile dul ve yetimleri yatarak tedavilerinde katılım payı ödeyecek.

TEBLİĞ-TASLAK ÇELİŞKİSİ: Sağlık Uygulama Tebliği ile zorunlu sevk zinciri kaldırılıp sigortalı hastaların sevk almadan diledikleri sağlık kurumuna başvurulması öngörülmüşken, taslağa göre zorunlu sevk zincirine uymayanların tedavi bedellerinin yüzde 20'sini kendileri ödeyecek.

OTELCİLİK PARASI YÜKSELİYOR: Sağlık kurumlarının (kamu, özel) sigortalı hastalardan 'otelcilik hizmeti' adıyla alabilecekleri fark ücret protokolün 2 katından 3 katına çıkarılıyor.

Taslakta, ilk kez göreve başlayacak kamu görevlilerinin bu yasaya tabi olmaları öngörülüyor. Ancak, Anayasa'nın 128. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmazsa, iptal karar gerekçesine aykırılık oluşturacağından, Anayasa Mahkemesi'nce yeniden iptal edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber