Piyasalarda operasyon 'out', FED kararı 'in'

Haber Giriş : 28 Ekim 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalar geçen haftayı olası bir Kuzey Irak operasyonunun yaratacağı olumsuzlukların etkisi altında geçirirken, bu hafta gözler Amerikan Merkez Bankası FED'in alacağı faiz kararına ve Merkez Bankası'nın açıklayacağı Kasım ayı enflasyon rakamlarına çevrildi.

Önümüzdeki hafta piyasaların seyrini ANKA'ya değerlendiren uzmanlar, FED'in faizlerde 25 baz puanlık bir indirime gideceğinin ve bu durumun gelişmekte olan ülkelere yönelik para akışının devamını sağlayacağını belirtti.

Uzmanlar, 5 Kasım'da gerçekleştirilecek Erdoğan-Bush görüşmesi öncesinde Türkiye'nin Kuzey Irak'a ilişkin taleplerinin karşılanması halinde ise, piyasalarda süpriz bir yükseliş beklenebileceğini kaydetti. Uzmanların görüşleri şöyle:

-"ENDEKS 2 HAFTA İÇİNDE 59 BİN SEVİYESİNİ TEST EDEBİLİR"-

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:

"FED'in 31 Ekim'deki toplantısından 25 baz puanlık bir faiz indirimi kararı çıkması büyük bir olasılık. Bu durum, piyasaları olumlu etkileyecek ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelere olan para girişinin devamını sağlayacaktır. Merkez Bankası'nın 2 Kasım'da açıklayacağı Ekim ayı enflasyon rakamları da piyasalar tarafından merakle beklenen bir diğer konu. Önümüzdeki dönemde hem FED'in hem de Merkez Bankası'nın faiz indirimi politikası sürerse, dolar kururundaki düşüş devam eder. Dolar ileriki günlerde 1.18 seviyesinin altını görebilir. Bu arada endeks de 2 hafta içinde 58-59 bin seviyelerini test edebilir. Öte yandan, 5 Kasım'daki Erdoğan-Bush görüşmesi öncesinde, Kuzey Irak'a ilişkin yaşanacak olumlu gelişmeler, piyasalarda süpriz bir olumlu dalgaya yol açabilir."

-"DOLAR KURU DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"-

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:

"Kuzey Irak operasyonu konusunda, diplomatik çözüm ihtimalinin artması, haftasonuna doğru piyasalardaki gerginliği giderdi. FED, ufak bir olasılık da olsa 50 baz puanlık indire gidebilir. Parite dolar aleyhine yükselişini devam ettirecek. Endeks önümüzdeki hafta daha çok yurtdışı piyasalarla paralel bir seyir izleyecek. Hazine'nin Kasım ayı borçlanma programının açıklanmasının ardından, önümüzdeki hafta faizlerin de yüzde 16 seviyesinin altına, yüzde 15.75-80'lere gerilemesi beklenebilir."

-"EKİM AYI ENFLASYONU BEKLENENİN ALTINDA GELEBİLİR"-

AK Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar:

"Doların değer kaybı, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini olumlu etkilese de, ABD ekonomisindeki durgunluk sinyallerinin güçlenmesi tedirginliği artırıyor. ABD konut sektöründeki olumsuzluklar giderek reel sektöre de sıçramaya başladı. AB'de de bu yönde bir durgunluk olursa, Türkiye'nin ihracatı bundan olumsuz etkilenecektir. Türkiye'nin ekim ayı enflasyonu kurdan kaynaklı destek ile beklenenin altında gelebilir. Kuzey Irak'a operasyona ilişkin gelişmeler şu an için kur üzerinde ciddi bir etki yaratmaktan uzak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber