Yemek seçen çocuk özeldir

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 28 Ekim 2007 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Çocuğunuz tatlıları severken, sebzelere burun mu kıvırıyor? Üzülmeyin! Çünkü o, 3'te birimizde görülen 'süper tat alıcılardan' birisi olabilir....

Birçok anne, yemek yemeyen, mızmızlanan çocuğundan şikayet eder! Hiçbir yemeye "Hayır" demeyen çocuk, tüm annelerin hayalidir. Peki, çocuğunuzun yemek seçmesinin nazlanmasından değil de özel biri olmasından kaynaklanabileceğini hiç düşündünüz mü? İşte "Gıdalar Hakkındaki Gerçekler"den annelerin içini rahatlatacak bulgular:

10 BİN TAT ALICI İLE DOĞARIZ

Çocukların yemek seçmesi doğaldır. Hatta bir yere kadar bırakın, istediklerini yesinler! Çünkü dilimizde tat sensörlerimiz vardır. Tatlı şeyler genelde zararsız enerji kaynaklarıdır, kekremsi (acımtırak, buruk) tatlar ise zehirli olabilir. Ne yazık ki çoğu sebze, kekremsi tat sensörlerimizi uyarır. Çocukların sebze yemeklerine burun kıvırmaları çoğunlukla bundandır. Doğumda çoğumuzda ortalama 10 bin tat alıcı vardır ve 8 yaşında sadece 3 bin adet kalır. Ancak yaklaşık 3'te birimiz, diğer insanlardan 3 katı daha fazla tat alıcıyla dünyaya gelmiş 'süper tat alıcı'lardır. Süper tat alıcılar, güçlü ya da tanımadıkları tatları beğenmemeye daha yatkındır. Yani çocuğunuz süper tat alıcı ise onun, tanımadığı besinleri yemesi diğerlerine göre daha zor olur. Ama iyi haber, süper tat alıcı çocuklar bile bazı besinlere karşı önyargılarını aşabilir.

ANNE KARNINDA LEZZET

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birisi de insanların, henüz anne karnındayken tat almaya başladığını ortaya koyuyor. Belfast'taki Quenn's Üniversitesi'nden Dr. Peter Hepper, 1 günlük bebekleri sarmısak kokusuna karşı test etti. Deneye katılan annelerin yarısı gebeliklerinin son aylarında haftada en az 4 kez sarmısak yemiş, diğer yarısı ise hiç yememişti. Anneleri sarmısak yemeyen bebekler kokudan kaçarken, diğerleri buna aldırmadı. Fransa'da yapılan bir başka araştırmada ise sarmısak yerine anason kullanıldı, sonuç yine aynıydı.

ÖNCE SİZ YİYİN!

Ve tüm bunlardan sonra uzmanların kanaati: Anne adayları, hamileyken daha fazla sebze ve sağlıklı yiyecek tüketerek doğmamış bebeklerine iyi beslenme alışkanlıkları kazandırabilir. Emzirme döneminde de bu alışkanlıklarını devam ettirebilir. Sebze yiyen annelerin çocukları, sebzeleri sever.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber