'Sahte belge' iddiası hukuk fakültesinde kriz çıkardı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ekim 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi; dekan, anabilim dalı başkanı ve bazı öğretim üyelerinin 'evrakta sahtecilik yaptığı' iddiaları ile çalkalanıyor.

Fakülte akademik kuruluna katılan öğretim üyeleri evrakta sahtecilik iddiasının adalet dağıtan kişilerin yetiştiği kurum için bir leke olduğunu söyledi. Üyeler, olay aydınlatılmadan fakültede hiçbir şey yapılmamasını istedi. Bunun üzerine akademik kurul toplantısı başka bir konu görüşülmeden sona erdi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı'nda kurul toplantılarına katılmayan öğretim üyelerinin imzalarının taklit edilerek bazı kararlar alındığı ileri sürülüyor. Suçlananlar arasında Dekan Prof. Dr. Tankut Centel, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevhis Deren Yıldırım, araştırma görevlisi Nihat Güman ve fakülte sekreteri Suzan Çetinkaya bulunuyor.

Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevhis Deren Yıldırım ve araştırma görevlisi Nihat Güman 2006 yılında toplantılara katılmadıkları halde öğretim üyelerinin imzalarını taklit ettikleri, Dekan Prof. Dr. Tankut Centel ve fakülte sekreteri Suzan Çetinkaya ise sahte belge düzenlemek ve görevi kötüye kullanmak suçlamalarıyla savcılığa verilmişti. Öğretim üyeleri Doç. Dr. Abdurrahim Karslı ve Doç. Dr. Timuçin Muşul konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, ancak savcılığın lüzumu muhakeme isteğiyle rektörlüğe gönderdiği dosya meni muhakeme kararıyla rafa kaldırılmıştı. Konuyu mahkemeye taşıyan öğretim üyelerinin davası sonuçlandı. Danıştay 1. Dairesi rektörlük tarafından yapılan ceza soruşturması neticesinde iddiaların ispatlanamadığı gerekçesiyle verilen meni muhakeme kararını bozarak konunun adli tıp tarafından grafolojik (el yazısına bakarak bir insanın kişiliğini inceleme) tespitini istedi.

Rektörlük, tutanakların 4 ay gecikmeyle imzalandığını kabul etti

Danıştay'ın kararından sonra Doç. Dr. Abdurrahim Karslı, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvururak davanın kabulünü istedi. Rektörlüğün de suçlamaları kabullendiğini söyleyen Karslı şunları anlattı: "Danıştay kararı üzerine soruşturma sürerken savcılık toplantı tutanaklarını istemiş, bunun üzerine rektörlük şu cevabı vermiştir: Doç. Dr. Timuçin Muşul'un akademik kurul toplantılarına ilişkin tutanaklarda üzerinde yazıldığı tarihlerde yapılmadığı, bu tutanakların anabilim dalı başkanı Nevhis Deren Yıldırım tarafından 10 Temmuz 2006 tarihinde toplu halde düzenlendiği ortaya çıkmıştır."

Hukuk fakültesindeki tartışmaların başlangıcı iki yıl öncesine dayanıyor. Medeni Usul ve İcra Hukuku Anabilim Dalı'nda 25 yıldır görev yapan öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurrahim Karslı, anabilim dalı başkanlığına Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nevhis Deren Yıldırım'ın getirilmesi üzerine atamanın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Dava devam ederken iki öğretim üyesi arasında 'sınavı kimin yapacağı' konusunda anlaşmazlık çıktı. Ocak, Şubat ve Nisan 2006 tarihli sınavları bölüm başkanının yapacağını gösteren toplantı tutanaklarının aslında 10 Temmuz 2006'da, tartışma çıkan sınavdan sonra düzenlendiğini belirten Doçent Karslı, teşekkül halinde evrak sahteciliği yapıldığını iddia etti.

Tuncer Çetinkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber