2008 MEB'den YÖK'e reform yılı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin 2008 eğitim programı netleşti. Önemli değişiklikler getiren programa göre ÖSS'de katsayı eşitsizliği kısmen gideriliyor, MEB'den YÖK'e, üniversitelerden yurtlara kadar köklü reformlar geliyor

Hükümetin 2008 Yılı Programı'na göre, yükseköğretime giriş sınavının uygulanma biçimiyle ilgili yeni yöntemler geliştirilecek. ÖSS'de tekrarlanan başvuruların azaltılması amacıyla üniversiteler ve programlar arasındaki geçişler esnek hale getirilecek. Meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında ya da yakın alanlarda devam edecekleri lisans programlarında "katsayı eşitsizliği" giderilecek. MEB, YÖK ve üniversiteler yeniden yapılandırılacak.

Program'da, yükseköğretimden okul öncesine kadar eğitimin tüm kademelerinde öngörülen hedefler yer aldı. Programa göre, ortaöğretime ve üniversiteye giriş sistemi şu yorumla formüle ediliyor: "Öğrencileri, programlar hakkında yeterli düzeyde bilgilendiren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemiyle ilgi ve yeteneklerini eğitim süresi boyunca çok yönlü bir süreçle değerlendiren, okul başarısına dayalı ve müfredat programlarıyla uyumlu, okul dışı öğrenmeye ihtiyaç duymayacak bir yapı."

İşte hükümetin 2008 programındaki hedefleri:

ÜNİVERSİTELERDE REVİZYON

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK ve üniversiteler yeniden yapılandırılacak. MEB, merkez teşkilatı, "Politikaları belirleyen, araştırma ve planlama yapan, pilot uygulamalara öncülük eden ve denetleyen" bir kurumsal yapıya kavuşturulacak.

Talim Terbiye Kurulunun icrai görevlerinden arındırılarak asli görevlerine odaklanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

YÖK, "Standart belirleme, koordinasyon, uzun dönemli planlama ve denetimden sorumlu" bir kuruluşa dönüştürülecek.

Üniversitelerarası Kurul, en üst akademik organ haline getirilecek.

MÜTEVELLİ HEYETİ GELİYOR

Üniversiteler "idari ve mali açıdan özerk ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulacak." Performans esaslı bütçeleme ilkesi çerçevesinde üniversitelere ilk aşamada mali esneklik sağlanacak, ikinci aşamadaysa mali özerkliğin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılacak.

Üniversite yönetiminde merkeziyetçi yapının getirdiği sorunların giderilmesi amacıyla "mütevelli heyet" temelli bir yönetim yapısına geçilecek. Bu heyet üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesini, üniversitelerin yerel kalkınmaya katkılarının artırılmasını, toplumla bütünleşmesini ve öğrencilerin yönetime oy hakkı ile aktif katılımını sağlayacak şekilde oluşturulacak.

Öğrencilerden alınan katkı paylarının yükseköğretimin finansmanındaki payı artırılacak.

YURT SAYISI ARTTIRILACAK

Örencilerin barındığı yurt sayısı artırılacak. Öncelikli il ve ilçeler ile yeni kurulan 32 devlet üniversitesinin bulundukları illerde artan yurt ihtiyacının karşılanması amacıyla arsa temin etme ve ihale süreci hızlandırılacak.

Öğretim üyeliğinin daha cazip hale getirilmesi için araştırma görevlilerinden başlamak üzere özlük hakları iyileştirilecek.

Özel üniversite desteklenecek

Araştırma altyapısı yeterli olan üniversitelerin araştırmaya ve lisansüstü eğitime ağırlık vermeleri, diğer üniversitelerin ise daha çok ön lisans ve lisans eğitimine yoğunlaşmaları sağlanacak.

Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacak, özel üniversite kurulmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. Vakıf üniversitelerine arsa tahsisi kolaylaştırılacak ve mali destekler artırılacak. Özel üniversite kurulmasına imkan sağlayacak mevzuat değişikliği yapılacak.

Öğretim üyesi sayısı artırılacak. Öğretim üyesi yetiştirmek için gelişmekte olan üniversiteler ile gelişmiş üniversiteler arasında iş birliği artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber