Ülser'in sebep olabileceği hastalıklar

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sinsi düşman ülser

Ağrıların hangisi acı vermez ki... Ama azaltmak elinizde... Eğer şiddetli mide ağrısı çekiyorsanız sigarayı hayatınızdan kesinlikle uzak tutun ....

Ülser ; mide ya da oniki bağırsağında mide salgısı, mide asidi, midenin koruyucu mekanizmalarındaki zayıflamadır. Ayrıca Helicobacter Pylori adı verilen bir mikrobun etkisi ile bu bölgenin zedelenmesidir. Pek çok ülser, 1-2 cm'den daha büyük olmamakla birlikte çok fazla ağrıya sebep olabilir. Oniki parmak bağırsağı ülseri en sık 30-50 yaşlar arasında ortaya çıkmakla beraber, erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülür. Mide ülserleri ise 60 yaştan sonra daha sık ortaya çıkar ve kadınlarda daha sık rastlanır.

Gıdaların pek rolü yok

Uzmanlar, geçmişte hastalara yağlı, acı, ağır yemekleri yememelerini tavsiye ediyorlardı. Medicana Hastanesi uzmanları ise bugün ülserin iyileşmesi ya da kötüleşmesinde gıdaların pek rolü olmadığını belirtiyor. Sadece mideyi rahatsız eden gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Sigara içen ülserli hastalar sigarayı mutlaka bırakmalı. Sigara, mide asidini artırdığı için mide yüzeyindeki koruyucu etkilerin salgılanmasını engellemektedir.

Stres etken değil

Ayrıca sigaranın mide kanseri ile ilişkisi de bulunmaktadır. Ülserli hastalar Aspirin yada benzeri ağrı kesici ilaçları kullanmamalıdır. Pek çok ülser, midede asit salgısını azaltan ilaç tedavisiyle iyileşmektedir. İlaç tedavisine cevap vermeyen az sayıdaki hasta ise farklı yöntemlerle sağlığına kavuşmaktadır. Yapılan araştırmalar, stresin ülsere neden olmadığını ortaya koymuştur.

Endoskopi yöntemi

Ülserleri teşhis etmekte kullanılan en etkili metot endoskopidir. Buna kısaca gastroskopi de denilmektedir. Endoskopi, ince kolayca eğlebilen, ışıklı bir kameranın ağız yolu ile yutturalarak, yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağındaki anormalliklerin incelenmesidir. İşlemin kolayca uygulanabilmesi için boğaza sprey şeklinde kısmi anestezi uygulanır. Test öncesi hasta rahatlatılır ve sakinleştirici ilaçlar uygulanır.

İşlem sonrası

Bu işlem yapılmadan önce mide boş olmalıdır. İşlem sonrasında ise sağlık merkezinde bir süre kalmak gerekebilir. Çünkü uygulanan ilaçların etkisinin geçmesi için bu süre gereklidir. İşlem sonunda boğazınızda uyuşukluk ve ağrı hissedebilirsiniz, 1 saat kadar sonra her şey normale dönecektir.

Sebep olabileceği hastalıklar

Kanama: Kanama mide ya da oniki parmak bağırsağındaki ülserlerden meydana gelebilir, bazen de kanama ülserin yegane bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Daha hızlı olan ülser kanamaları ise dışkının yapışkan, cıvık ve katran renginde, bazen de kırmızıya yakın renklerde çıkmasına neden olur. Kanama ve ülser, midede bulantı yaratarak "kahve telvesi" gibi kahverengi kusmaya yol açabilir.

Delinme: Ülserler, tedavi edilmezse mide ya da oniki parmak bağırsağında delinmeye neden olabilir. Bu durumda mide sıvısı buradan karın boşluğuna geçerek ani şiddetli bir ağrıya yol açar. Sonuç hastanede yatmayı ve ameliyat olmayı gerektirir.

Tıkanma: Kronik olarak ülserin varlığı, yarattığı ödem ve değişiklikler dokuda daralmaya neden olur. Bu darlık mide çıkışında yer alan oniki parmak bağırsağının hemen başlangıcında olduğunda, mide çıkışında tıkanıklık oluşarak gıdaların bağırsaklara geçişini engelleyebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber