2007 yılında, örtülü ödenekten ne kadar harcandı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekren: "Örtülü ödenekten yapılan harcama 168 milyon YTL"

Ankara - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Başbakanlık örtülü ödeneğinden 2007 yılı itibariyle şu ana kadar yapılan harcamanın 168 milyon 713 bin 505 bin YTL olduğunu bildirdi.

Ekren, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı ve MGK Genel Sekreterliğinin 2008 yılı bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri yanıtladı.

TBMM'de 17 Ekimde kabul edilen tezkere, 22 Ekimdeki Bakanlar Kurulu açıklaması ve 24 Ekimdeki MGK bildirisini anımsatan Ekren, bu maddelerin, TBMM'nin ve 60. hükümetin konuyu değerlendirme biçimini ve MGK'nın olaya bakış tarzını özetlediğini ifade etti.

Ekren, terörle ilgili olarak, asimetrik tehdit ve psikolojik harekat konusunda kurumlar arasında farklı bir düşüncenin olmadığını da kaydetti.

Başbakanlık örtülü ödeneğinin başında bulunan Maksut Serim'le ilgili soruları da yanıtlayan Ekren, "Burada konu edilen bütün hususlar, cumhuriyetimizin ve devletimizin yürürlükteki mevzuatı çerçevesinde ilgili mercilerce gerekli süreçlerde ve zamanlarda ele alınmış ve tamamlanmıştır. Dolayısıyla Maksut Serim şu anda herhangi bir problem çıkmadığı için görevine devam etmektedir" dedi.

Ekren, örtülü ödenekten 2007 yılı itibariyle şu ana kadar yapılan harcamanın 168 milyon 713 bin 505 bin YTL olduğunu söyledi.

Nazım Ekren, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve egemenliğin kayıtsız şartsız millette ve Meclis'te olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"MGK'nın önümüzdeki dönemde yapılanma biçimiyle ilgili burada ifade edilen negatif algılamalar konusunda da farklı düşünüyorum. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde, en demokratik ülkelerde bu tür kurumlar nasıl bir rol ve fonksiyon oynuyor ise Türkiye'de de MGK'nın yine stratejik olarak aynı rol ve fonksiyonu oynamasının gerekli olduğunu ve evrensel koşullarda buna da ihtiyacımız olduğunu söylemem gerekir.

Hassas konularda medya önünde konuşulmaması, sivil çözümün Ankara'da Meclis'te olması konusunu doğru bir tespit olarak görmek gerekir. Aynı görüşü paylaşanların özellikle terör konusunda da çok net bir tavrının da ortaya konması gerektiğini belirtmek isterim."

Nazım Ekren, MGK ve askerlerle ilgili burada sunulan bir herhangi bir ön yargının olmadığını söyledi. MGK ve MİT'in kendilerine teklif ettikleri bütçeleri onayladıklarını belirten Ekren, "Elbette güvenliğin önemli olduğu konularda bilgi ve verilerin kalitesi, zamanı derleme ve değerlendirme biçimi son derece önemlidir. Dolayısıyla bu kurumlarımız kendi yapısal ve dönüşüm süreçlerinde neyi teklif etmişlerse Hükümet olarak bu konuda herhangi bir kısıtlamamız olmamıştır" dedi.

Ekren, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hiç kimsenin denetim ve yargıdan kaçamayacağını ifade etti.

Nazım Ekren, güvenlik ile ilgili ihtiyaç olan veri ve bilgi kalitesinin önemli olduğunu belirterek, "Bu konuda ilgili kurumlardan gelen herhangi bir öneriyi hiç bir şekilde geri çevirme ve rezerv koyma anlayışı ve yaklaşımımız yoktur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber