Konut fiyatlarında TOKİ durgunluğu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkan Yardımcısı Hidayet Aydın, TOKİ'nin 'ucuz ev sahibi apma' imkanları nedeniyle konut fiyatlarında durgunluk yaşandığını söyledi.

Aydın, "Her fırsatta TOKİ'ye müracaat etmesine karşın kurada ismi çıkmayan vatandaşlar da 'Acaba yeni bir proje olur mu' diyerek beklemeye başlıyor. Çünkü TOKİ, gerçekten uygun imkanlarla inşaat yapıyor. Aynı imkanı devlet, Emlakçılar Odası ve İnşaatçılar Odası'na verse bizler de uygun fiyatlardan ev yaparız." dedi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yurt genelindeki toplu konut projeleri ve yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projeleriyle konut açığının tamamlanması çalışmaları sürerken Bursa'da, 25-30 bin konut açığının bulunduğu bildirildi. Bursa Emlak Müşavirleri Odası, "Artık hiç birşey eskisi gibi değil, TOKİ binlerce konut yapıyor; ama her evlenen yeni bir ev istiyor. Durum böyle olunca da konut açığı kapanmıyor" açıklamasında bulundu. Konut fiyatlarında durgunluk yaşandığını söyleyen Oda yetkilileri, vatandaşın TOKİ'ye umut bağladığını söylüyor. Daha 5- 6 yıl önce özellikle şehre tayini çıkan memurların bile kiralık daire bulmakta güçlük çektiği Bursa'da son 3 yılda sadece TOKİ, 3 bin 235 konutu tamamlarken yeni hedefin 17 bin 993 konut olduğunu açıkladı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan hızlı bir göç alan Bursa'da konut açığının kapatılması için TOKİ harekete geçti. Bu arada şehrin görünümünü modernleştirmek isteyen yerel yönetimler de bir bir kentsel dönüşüm projelerine başlıyor. Hükümetin girişimleriyle TOKİ Bursa'yı şantiye alanına çevirdi. Yıllar önce devlet personeline ucuz konut üretmek amacıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), faaliyet alanını ülke geneline yayınca şehirlerdeki konut açığı da tamamlanıyor. Özellikle alt gelir grubunu hedef alarak ürettiği konutlara son yıllarda lüks konutlar da ekleyen TOKİ, Bursa'da özellikle belediyelerle yaptığı işbirliği ile ilk olarak Hasanağa beldesinde iş başı yaptı.

Son 3 yılda 3 bin 235 konut, 2 ilköğretim okulu, 3 ticaret merkezi, alışveriş merkezi, kafeterya, spor salonu ve 3 cami ile 2 kütüphaneyi tamamlayan TOKİ, devam eden inşaatlarla birlikte toplam 7 bin 817 konut, 9 ilköğretim okulu, 3 lise, 7 ticaret merkezi, spor salonu, 7 cami, 3 sağlık ocağı, 2 kütüphane, 2 kreş, kafeterya, hanımlar kahvesi, kahve bakkal, berber ve 5 engelsiz yaşam birimi yapılmış olacak. Tamamlanan konutların, 2 bin 80 adeti alt gelir grubunu yönelik. Halen proje ve ihale aşamasında olanlarla birliikte Bursa'da 10 bin 176 konut daha üretecek olan TOKİ önümüzdeki günlerde, 15 nokta da daha şantiye kurucak.

VATANDAŞ UMUDU TOKİ'YE BAĞLADI

TOKİ'nin 'ucuz ev sahibi apma' imkanları nedeniyle konut fiyatlarında durgunluk yaşandığını söyleyen Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkan Yardımcısı Hidayet Aydın, yapılan binlerce konuta rağmen şehirdeki konut açığının 25 -30 bin seviyesinde olduğunu kaydetti. Yeni evlenenlerin ev sahibi olmak istemeleri nedeniyle konut açığının her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Aydın; "Şimde yeni evlenen herkes yeni bir ev sahibi olmak istiyor. Vatandaş da umudunu artık TOKİ'ye bağladı. Her fırsatta TOKİ'ye müracaat etmesine karşın kurada ismi çıkmayan vatandaşlar da 'Acaba yeni bir proje olur mu' diyerek beklemeye başlıyor. Çünkü TOKİ, gerçekten uygun imkanlarla inşaat yapıyor. Aynı imkanı devlet, Emlakçılar Odası ve İnşaatçılar Odası'na verse bizler de uygun fiyatlardan ev yaparız. Piyasa çok durgun. Ama kiralarda bir düşme yaşanmıyor" diye konuştu.

Öte yandan TOKİ, ülke genelinde 12 bin 814 konutu satışa çıkardı. Alt gelir grubu için yapılan 84 metrekare büyüklüğündeki konutların fiyatı 42 bin 703 YTL'den, peşinatı 4 bin YTL'den, aylık taksitleri de 146 YTL'den başlıyor. Kampanyayla ilgili açıklama yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Okulları, ticaret merkezleri, oyun alanları, sağlık ocakları, parkları peyzajı ve çevre düzenlemesiyle dört dörtlük konutlar satacağız" dedi. Başvuruların Ziraat Bankası ve Halk Bankası şubelerine yapılacağını kaydeden Bayraktar, projelerin tamamına yakınında kura ve çekiliş olmayacağını, başvuru sırasına göre vatandaşların konut alabileceğini kaydetti.

Satışa çıkarılan konutların bulunduğu 44 il arasında; Adana, Adapazarı, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Ordu, Osmaniye, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat ve Zonguldak bulunuyor. Kampanya kapsamında satışa çıkarılan konutların 606'ı Ankara'da, 474'ü İzmir'de, 243'ü Adana'da, 598'i Bursa'da, 455'i Adapazarı'nda, 901'i Gaziantep'te, 961'i ise Mersin'de yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber