Türkiye'de bireysel bankacılık hızlı büyüyecek

Haber Giriş : 07 Kasım 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 10 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veren bankaların halen yüzde 19 olan oranının 2010 yılına kadar yüzde 40'a yaklaşacağı öngörüldü.

Dünyanın önde gelen yazılım firmalarından SAP ile Avrupa Finansal Yönetim ve Pazarlama Birliği EFMA tarafından 44 ülke ve 180 bankadan 366 yöneticinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, bankaların 2010 yılına yönelik büyüme stratejileri açısından önemli bulgular ortaya çıkardı.

Gelecek üç yıl içinde iletişim teknolojilerinin bankaların büyüme stratejilerinde rekabetçi üstünlük sağlamada en önemli araçlardan biri haline geleceği belirlendi.

Araştırmaya, Türkiye'den 31 bankadan 46 yetkili katıldı.

YENİ BÜYÜME MODELİ

Araştırma sonuçlarına göre Türk bankalarının yüzde 19'u IT sistemlerinin rekabetçi üstünlük sağlamada yetersiz olduğunu belirtirken, yakın gelecekte bilişim teknolojilerini farklı işlevler üstlenerek pazardaki rekabette en önemli unsun haline geleceğini hesaplıyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer önemli sonuç da bankaların büyüme stratejilerini, müşteri sayılarını arttırmanın yanı sıra birleşme ve satın alma gibi yöntemleri üzerine yapılandırma süreci içinde oldukları, sadece maliyetleri azaltma odaklı bir büyüme stratejisi izleyenlerin ise çok küçük oranlara indiği yönünde.

"BANKACILIKTA STANDART YAZILIM"

Batılı bankalarda standart yazılım kullanımının giderek arttığına dikkat çeken araştırma, Türk bankalarının mevcut uygulamalarda kendi geliştirdikleri yazılımların daha ağırlıklı olduğunu , standart yazılım oranının ise yüzde 30 düzeyinde kaldığını ve 2010 yılında Türk bankacılık sisteminde standart yazılım oranının yüzde 60'a ulaşacağını işaret ediyor.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YÜKSELİYOR

Araştırma sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan EFMA Genel Sekreteri Patrick Desmares yapılan araştırmaların bankaların müşteri beklentilerine yanıt vermekte yetersiz kaldığına işaret ettiğini belirterek ? Bankalar bir yandan çalışanların iş süreçlerindeki beklentilerini karşılamaya, bir yandan da müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşmış durumdalar. Araştırmalar müşteri memnuniyetinin yüzde 71'den yüzde 73'e çıktığını gösteriyor. Bankalar yüksek değer yaratan müşterilere yönelik ürün ve hizmet farklılaşmasına da gitmeye başladılar. Şube bankacılığı yanı sıra internet temelinde alınan hizmetlerde ve telefon bankacılığında da müşteri memnuniyeti oranları artıyor. 10 bankadan 8'i bilgi sistemini düzelterek rekabet üstünlüğü elde etmeye çalışıyor? dedi.

-İNTERNET BANKACILIĞI İKİ KAT ARTACAK

Desmares küresel ölçekte bankacılık hizmetlerinin yüzde 74'ünün hala klasik şube ortamında yapıldığını, yüzde 7'sinin internet yüzde 8'inin de telefon bankacılığı aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirterek ? 2010 yılına gelindiğinde şube aracılığıyla alınan hizmetlerin oranı yüzde 66'ya düşerken, internet üzerinden yapılan işlemlerin ise iki misli bir artışla yüzde 16'lara çıkacağını öngörüyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber