Stres ve gerilim boyun ağrısı yapıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boyun ağrısını arttıran ve kronikleştiren en önemli sebeplerin başında stres ve gerilimin geldiği bildirildi. Gülmek, düzenli çalışmak, sosyal uğraşlar ve hayata bağılılık boyun ağrısına karşı en önemli silah olduğu öğrenildi.

Günümüzde bilgisayar kullanımın artması ile boyun ağırlarına daha sık rastlanır hale geldiğini vurgulayan uzmanlar, boyunda en sık rastlanan problemlerin başında boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesi olduğunu vurguladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şehir Polikliniği'nde düzenlenen "Boyun Fıtıkları" konulu seminere konuşmacı olarak katılan OMÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Şenel, günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruşun omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya sebep olduğunu söyledi. Boyunda doğal eğilimin kaybolmasının boyunu kötü kullanımın en önemli bulgusu olduğu dile getiren Prof. Dr. Şenel, bilgisayar kullanımının artması ile boyun ağrılarına günlük hayatta daha sık rastlanır hale getirdiğini ifade etti.

Gerilim, stres, sigara boyun ağrısını arttıran ve kronikleştiren en önemli sebeplerinden olduğu vurgulayan Prof. Dr. Alparslan Şenel, ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunların boyun ağrısını artırdığını belirtti. Gülmek, düzenli çalışmak, sosyal uğraşlar ve hayata bağılılık boyun ağrısına karşı en önemli silah olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şenel, "Boyunda en sık rastlanılan problem, boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesidir. Boyun normal eğimini kaybeder ve düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince boyun omurları içinden geçerek dengeden sorumlu olan beyinciğe giden damarlar (vertebral arterler) gerilir ve yeterince kan gitmez. Bu durum kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik nedeni olabilir" dedi.

Boyun gerginliği tanısı için en önemli yöntemin fizik muayene ve MR filmi çekimi olduğunu anlatan Prof. Dr. Alparslan Şenel, şöyle devam etti:

"MR filmi hastalığın ne derece ilerlediğini de saptar. İlerlememiş olgular kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama ile kontrol edilebilir. Ancak ilerlemiş olgularda fizik tedavi gerekir. Ek olarak kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi yakınmalar da varsa boyun fıtığı olabilir ve cerrahi müdahale gerekir. Unutulmaması gereken nokta her boyun ve kol ağrısı boyun fıtığı demek değildir. Kaslardan, kirişlerden, kemikten kaynaklanan benzer ağrılar olabilir. Ayrıca dirsek, avuç içi gibi yerlerde de sinir sıkışması

olabilir ve bu durumlar boyun fıtığı ile karışabilir. MR tetkikinde fıtık görülmesi tek nedenin bu olduğunu göstermez. Mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bunun temel şartı iyi bir muayene ve gerekirse EMG gibi yardımcı tetkiklerin yapılmasıdır. Boyun fıtıkları tedavi edilmezse kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar."

Boyun ağrıları ve fıtıklarından korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun fıtığı ameliyatlarının sonuçlarının oldukça yüz güldürücü olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber