3. Ulusal meslek yüksek okulları müdürler toplantısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, meslek liselerinden Meslek Yüksek Okulları'na (MYO) sınavsız geçiş sisteminin kağıt üzerinde yararlı görüldüğünü ancak uygulamada istenilen başarının sağlanamadığını söyledi.

Eşme, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) düzenlenen "3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları Müdürler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ülke genelinde MYO'larda toplam 482 bin 208 öğrencinin öğrenim gördüğünü ve 7 bin civarında ise öğretim üyesi bulunduğunu belirtti.

YÖK olarak MYO'larda bin 400 öğrencinin katılımıyla öğrencilerin memnuniyeti üzerine bir araştırma yaptıklarını belirten Eşme, "Araştırmada ÖSS'ye yeniden girmek isteyenlerin sayısı yüzde 59 çıkarken, öğrencilerin yüzde 92,4'ü ise lisans eğitimi verilen 4 yıllık bölümlere geçmek istiyor. Bu araştırma MYO'larda öğrenci memnuniyeti açısından önemli bir sorun yaşandığını ortaya koyuyor" dedi.

Meslek liselerinden MYO'lara sınavsız geçiş projesinin YÖK'ün en önemli projelerinden biri olduğunu belirten Eşme, "Çıkarılması sırasında da çok tartışmalara neden oldu. Ancak sistem umulan başarıyı maalesef gösteremedi. Bunun en önemli nedeni ise orta öğretimden kontrollü bir çıktı olmaması. Liselerde mutlaka bir bitirme sınavı olmalı. Mesleki eğitimde Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok. MYO'lar kadro ve kaynak bakımından desteklenmeli" diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslis Başkanı Hüsamettin Kavi de, mesleki eğitimin Türkiye için tartışılmaz öneme sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin teknik eğitimdeki öğrenci sayısını yüzde 30'lardan 60'a çıkarmak zorunda olduğunu belirten Kavi, şunları kaydetti:

"Kurumlarımız bazında verimliliği, ülke bazında ise rekabet gücümüzü korumak ve geliştirmek zorundayız. İhracatımız, ithalatımızı karşılamıyor. Bunu borçla kapatıyoruz. Bu daha ne kadar sürdürülebilir. Türkiye'nin katma değeri yüksek ve bilgiye dayalı üretim yapması gerek. Bu da ancak eğitimle olur."

Adana Valisi İlhan Atış ise konuşmasında YÖK'ün sorun yerine çözümler üretmesi gerektiğini belirterek, sorunların önemsenmeyecek kadar küçük olduğunu ve kısa sürede çözülebileceğine inandığını söyledi. MYO'larının kurulduğu yerlerin iyi seçilmesi gerektiğine dikkat çeken Atış, "MYO'nda yer seçimi çok önemli, herkesin kaçmak istediği yere okul yapılmamalı. MYO'ların işlevsel olmasını istiyorsak, okulları kurduğumuz yerleri de iyi seçmeliyiz" diye konuştu.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da toplantıya 500 MYO'dan yaklaşık 435 idarecinin katıldığını belirterek, toplantının okulların sorunlarının çözümüne ışık tutacağını kaydetti.

MYO'ların sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı panellerle devam eden toplantıların yarın sona ereceği bildirildi.

Mithat Özsan Amfisi'ndeki toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, toplantıya destek sağlayan sanayi kuruluşları temsilcileri, MYO idarecileri ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber