Kanserin en önemli nedeni sigara

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 19:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kazım Uygun, kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yaklaşık yarısının sigara kullanımına bağlı olduğunu bildirdi.

Uygun, hücrenin kontrol dışı çoğalması olan kanserin ilk çağlardan beri insanoğlunun yaşam kalitesini düşürdüğünü ve yaşam süresini kısalttığını söyledi.

Kanserli hastalarda hücrenin, canlının zararına çoğaldığını, organların işlevlerini yapmalarını engellediğini ifade eden Uygun, hemen her organda görülebilen kanserin yüzlerce çeşidi bulunduğunu, bunların yüzde 50'sini meme, akciğer, sindirim sistemi kanserlerinin oluşturduğunu bildirdi.

Kansere neden olan faktörlerin, kanser çeşidine göre değişiklik gösterdiğini, insan ömrünün uzamasına paralel olarak kansere yakalanma olasılığının arttığını ifade eden Uygun, kanser hastalıklarında en belirgin etkenin sigara kullanımı olduğunu, bununla birlikte beslenme ve sanayinin sebep olduğu çevre kirliliğinin de riski artıran önemli faktörler arasında yer aldığını dile getirdi.

Yaş ilerledikçe kanser riskinin artığını belirten Uygun, "Kadınlarda meme ve üreme organlarına ait kanserler ile erkeklerde prostat ve akciğer kanserleri ileri yaşlarda daha çok görülüyor. Sigara kullanımı kanser hastalıklarının yüzde 30'luk bölümünün nedeni olarak gösteriliyor. Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yaklaşık yarısı sigara kullanımına bağlı" dedi.

Sigara kullanımının daha çok akciğer, gırtlak, mesane, yemek borusu gibi bölgelerde oluşan kanserlere neden olduğuna dikkati çeken Uygun, kırmızı etin fazla ve posalı gıdaların az tüketilmesinin bağırsak kanseri riskini arttırdığını belirtti.

Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerektiğini, tarım ilaçlarının özellikle bilinçsiz kullanımının birçok kanser türü için risk faktörü olduğunu ifade eden Uygun, yine tuzun bol miktarda kullanıldığı turşuların da kanser oluşmasında önemli olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber