İki yıllık yüksekokul mezunlarına kısa dönem askerlik müjdesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, meslek yüksekokulu (MYO) mezunlarından kısa dönem askerlikle ilgili yoğun talep geldiğini belirterek çalışma başlattıklarını söyledi.

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) düzenlenen '3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları (MYO) Müdürler Toplantısı'na katılan Prof. Dr. Eşme, "Lise mezunları 15 ay askerlik yapıyor. Üniversite mezunları da ya 6 ay kısa dönem ya da yedek subay olarak 12 ay yapıyor. Söz konusu yasal düzenlemeyi yapacak merci hükümettir. Bu anlamda görüşmelerimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yükseköğretimde okullaşma oranının yüzde 26-27 arasında olduğunu anlatan Eşme, bu oranın AB ülkelerinde yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. Eşme, "Yeni üniversitelerin açılmasında bazı sorunlar yaşıyoruz. ÖSS nedeniyle yükseköğretime de çok büyük bir talep var. Bu talebin karşılanması için yeni üniversitelerin açılması gerekiyor. Daha da önemlisi üniversitelerde kapasite yaratılması. Eğer gerekli kaynağı ve kadroyu sağlayamazsak üniversite sayısı ne kadar fazla olursa olsun üniversite bir tabeladan ibarettir." şeklinde konuştu. Ünversitelere atayacak öğretim üyesi bulamadıklarını dile getiren Eşme, "Yetiştirilmediği için öğretim üyesi bulamıyoruz. Zamanında öğretim üyesi yetiştirmek için yeterli kaynak ve kadro verilmedi. Büyük sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

Acil öğretim elemanı ihtiyacımız var

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan YÖK Başkanvekili İsa Eşme TBMM PLan ve Bütçe komisyonunda yaptığı konuşmada ise üniversitelere ayrılan 'bütçe ile kadro yetersizliği', öğretim elemanlarının maddi sıkıntısı ile üniversitelerin akademik çalışmalarını anlattı. Yeni açılan 32 üniversitede 4 bin öğretim elemanı bulunduğunu ve bu üniversitelerde 19 bin öğretim elemanına ihtiyaç olduğunu anlatan İsa Eşme, "Araştırma görevlisi kadroları 4 binlerden 1000'lere indirilmek yerine, 5, 10, 15 binlere çıkarılmış olsaydı, 4-5 yıl içinde öğretim üyelerini yetiştirirdik ve bugün üniversitelerimizde öğretim üyesi sıkıntısı olmazdı." diye konuştu. Eşme ayrıca, tıp fakültelerine bağlı hastanelerde, hem kadro hem de mali açıdan büyük bir krizin eşiğine gelindiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber