Kanser riskini azaltan besinler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. Siyami Kotan, kanserden korunmak için önerilerde bulundu.

Kanserden koruyucu rolü olan öğeler ve bu öğelerin bulunduğu besinlere değinen Kotan,

?Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, ve bezelyede proteaz inhibitörleri(kanseri engelleyiciler), meyveler, ceviz, fıstık ve fındık gibi yiyeceklerde antioksidanlar, turunçgil, kayısı, kara dut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü ve diğer meyvelerde biyoflavonlar, lahanalar, karnabahar, ıspanak, pazı, turp ve pancar yaprakları, şalgam vb. yiyeceklerde özel koku ve tat veren öğeler, sarımsak, soğan ve pırasada kükürtlü öğeler bulunuyor?dedi.

Dr.Kotan, sigara içenler, çevre kirliliğine maruz olanlar ve kanser riski yüksek olan bireylerin bu besinleri sıklıkla tüketmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

? KANSER RİSKİNİ ARTIRAN BESİNLER?

Kanser riskini artıran faktörleri ayrıntılı bir şekilde açıklayan İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. Siyami Kotan, yaşlı koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri, domuz eti, domuz pastırmasının kanser riskini artıran faktörler arasında yer aldığını belirtti. Son zamanlarda özellikle gençlerin yeme alışkanlığı olan hamburger, sucuk,salam, sosis gibi yiyeceklerin de kanser için ciddi risk oluşturduğuna da değinen Kotan, ?Tereyağı, iç yağı, yağda kızartılmış, tuzlanmış, tütsülenmiş besinler, nitrit, nitrat eklenmiş besinler, ateşe çok yakın pişirilmiş kebapların? kanser riskini artıran nedenler arasında yer aldığını vurguladı.

?KANSER RİSKİNİ AZALTAN BESİNLER?

Kanser hastalığını bazı besinler sayesinde azaltabileceğimizi belirten Dr. Kotan, soğan, sarımsak, lahana, havuç, ıspanak, marul, kıvırcık, salatalık, pazı, asma yaprağı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze-kuru fasulye, bezelye, bakla, mantar, bakla, mantar, patlıcan, enginar, kabak, yenebilen otlar, domates, pancar ve bamya gibi sebzelerin kanser riskini azaltan sebzeler olduğunu belirtti.

?KANSER RİSKİNİ AZALTAN MEYVELER?

Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgillerin kanser riskini azalttığını vurgulayan Kotan, ? Kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne çilek, kavun, karpuz, üzüm, incir, nar, dut, muz, hurma, yeni dünya gibi meyveler kanser riskini azaltır?şeklinde konuştu.

Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişlerin de kanser riskini azaltmada faydalı olduğunun hatırlatan Siyami Kotan, ?Tahıllar olarak kepekli ekmek, çavdar ekmeği, bulgur ve yarma tüketilmelidir.?önerisinde bulundu. Kotan, hayvansal besinler olarak da karaciğer, böbrek, yürek, yumurta, yağsız peynir, çökelek, yoğurt tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber