Göbekli olanlarda kalp hastalığı riski

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Halk Sağlığı ve İç hastalıkları Uzmanı DR. M. Emin Dinççağ, göbekli olanlarda kalp hastalığı riskinin fazla olduğunu söyledi.

Kalp hastalıklarında riski ölçmek mümkün olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, "Ne kadar risk altındasınız? Bu konuda tablolara bakarak ne kadar koroner kalp hastalığı riski taşıdığınızı anlamak mümkündür. Koroner kalp hastalıklarında en büyük risklerden biri de göbek çevresidir. Son yapılan bilimsel çalışmalarda, göbek çevresi koroner kalp hastalıkları yakalanmada, yani kalp krizi için önemli bir göstergedir" dedi.

Erkekte 102 santim, kadınlarda ise 88 santimi aşan göbek çevresi risk işareti olduğunu belirten DR. Dinççağ, "Göbekli olan risktedir. Göbek çevresinde toplanan yağ (abdominal obesite) insan vücudunda insülin direnci, yani insülin miktarının artması ve işlevini yapamayan insülin üretimi, vücut yağ ve kolesterol miktarının artması (dislipidemi) ve hipertansiyon gibi ateroskleroz yapan etkenlerle yakınen ilişkilidir. Göbek çevresi ölçümü, vücut kitle indexi ölçümünden daha önemlidir. Bilindiği gibi vucut

ağırlığının, boyun metre karesine bölünmesi ile ortaya çıkan vücut kitle indexi 25'in üzerinde olur ise şişman, 30'un üzerine çıkar ise tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu ortaya koyan bir ölçümdür. Göbek çevresi 102 santimi aşmış erkek ve 88 santimi aşmış kadınların, eğer yüksek tansiyonu var ise, trigliserid adı verilen kan yağları yüksek ise, HDL kolesterolü düşük ise, İnsülin direnci tespit edildi ise Metabolik sendrom diye tanımlanan koroner kalp hastalığı riski yüksek bir sağlık

probleminden söz edilebilir. Hasta zayıflatılır ve tansiyon tedavisi verilerek bu riski atlatması sağlanabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber