Otomatik vitesli arabalara talep patladı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 10:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Trafik çilesi yüzünden tercihler, kullanımı kolay ve rahat olan otomatik vitesli otomobillere kaydı. Talep belirgin olarak İstanbul'dan geldi. Bu yısatılan her 100 otomobilden 26'sını otomatik vitesliler oluşturdu

SON yıllarda büyük şehirlerlerde, özellikle de İstanbul'da yaşanan trafik karmaşası otomatik vitesli araçlara olan talebe zirve yaptırdı. Yoğun trafikte yormayan otomatik şanzımanlı otomobillerin en önemli müşterisi ise bayanlar oldu. Otomatik şanzımanlı otomobillere talep, ağırlıklı olarak trafik çilesinin en belirgin yaşandığı İstanbul'dan geldi. Bu yıtoplam pazarda ekim ayı sonu itibariyle otomatik vitesli araç satışları adedi 2006 yılının aynı dönemine oranla yüzde 7 artış kaydetti. Aynı dönemde tüm segmentler içindeki otomatik vitesli araç satışlarının payı da yüzde 21'den yüzde 26'ya yükseldi. Otomatik vitesli araç satışları geçen yıla oranla toplam satışlardan aldığı payı artırmayı sürdürüyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde 66 bin 931 otomatik vitesli araç satıldı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 62 bin 297 adetti. Satılan C segmenti araçların yüzde 25'i otomatik vitesli otomobillerden oluştu. Üst sınıfta yer alan E ve F segmentlerinde ise otomatik vites oranı yüzde 95-100'ü buluyor.

Avantajı da var dezavantajı da

Otomatik vitesli araçlar yoğun trafik için bire bir. Trafikte yorulmazsınız. Özellikle İstanbutrafiğinde ?büyük bir eziyetten' kurtulursunuz.

Debriyaj, vites derdine son verir. Bazılarına göre bu ?otomobikullanmanın zevkini düşüren, sıkıcı' bir özellik. Tabi otomobile binince debriyaja basmaktan, vites değiştirmekten haz alan bünyeler için söylenecek bir şey yok...

Yokuşlarda otomobili geri kaydırma korkusunu bitirir. Böylece karizmayı da kurtarırsınız.

Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlara büyük kolaylık sağlar.

Dezavantajı da yok değil. Bir kere düz vitesli araçlara göre daha pahalı.

Ayrıca daha fazla yakıt tüketir.

Otomotivci Ankara yolunda

OTOMOTİVCİLER, pazarın hareketlendirilmesini amaçlayan ve 2003-2004 yıllarında uygulanan hurda teşviğinin kapsamı genişletilerek yeniden uygulanmasını içeren önerilerini Maliye Bakanı KemaUnakıtan'a da sunmaya hazırlanıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı YükseMermer ve diğer yönetim kurulu üyelerinin, bu hafta içinde veya gelecek hafta Maliye Bakanı Unakıtan'la görüşmesi bekleniyor. ODD Başkanı YükseMermer, Bakan'dan randevu beklediklerini belirterek ?ODD Yönetim Kurulu üyeleri olarak gideceğiz. Önerilerimizin kabuedilmemesi için bir sebep yok. Vergi gelirlerini artıracak bir formül' dedi. Mermer, Maliye Bakanlığı'na ikinci earaçlar konusunda da bir rapor sunacaklarını dile getirerek ?İkinci elde trafik tescilinin bayiler tarafından yapılması, galerilere bir hüviyet verilip tarifinin yapılması, önüne gelenin bu işi yapmamasını öneriyoruz' diye konuştu.

ODD, önerilerini daha önce bir rapor halinde Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı'na da sunmuştu. Otomotivciler, önerilerin ?hem devletin hem sektörün hem de tüketicinin' kazanması üzerine kurulu olduğunu kaydediyorlar.

İŞTE ÖNERİLER

Çevresekaygılar itici güç olmakla birlikte pazarın genişletilmesini de amaçlayan raporda, 2003-2004 yıllarında uygulanan hurda teşvikinin kapsamını genişleten öneriler yer alıyor. Raporda, Türkiye'deki araç parkının yarısının 10 yaşın üzerinde olmasından hareketle, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sisteminin çevreci otomobilleri teşvik edecek şekilde değiştirilmesi isteniyor. Yeni alımda da araç başına 5 bin YTvergi indirimi öngörülüyor.

YENİ MODEHATTI

Türkiye'ye öze Exclusive Passat

VW Binek Araç, Türkiye'ye özeExclusive serisini satışa sundu. Passat ve Passat Variant Exclusive, 1.6 lt FSI benzinlide 55 bin 760 YTve 2.0 lt TDI dizelde 75 bin 940 YTL. İşadamları için ideabir ofis, aileler için ise konforlu bir mekan olan Exclusive'de Vienna deri döşeme, ısıtmalı ön ve arka koltuklar, elektrikli arka cam ve manuearka yan cam perdeleri standart.

Yeni MINI ONE Türkiye'de

1.4 litre motor hacmine sahip yeni Mini One, giriş modeli olarak Mini ailesinde yerini aldı. Mini One'da üç donanım paketi bulunurken, fiyatı sırasıyla 21 bin 610 24 bin, 23 bin 550 ve 24 bin 35 Euro olarak belirlendi.

Küçük Sirion'un performansı büyüdü

1.0 ve 1.3 litrelik motorlarıyla pazarda yer alan Daihatsu Sirion'un 1.5 litre 103 HP'lik motora sahip yüksek performanslı modeli de Türkiye pazarına girdi. 100 kilometrede ortalama 6.2 litre yakıt tüketen Sirion 1.5'in 0'dan 100 km/s'ye hızlanma süresi 10.5 saniye ve azami hızı da saatte 175 kilometre düzeyinde bulunuyor.

BMW 1 Serisi Cabrio sahneye çıktı

BMW'NİN merakla beklenen modeli 1 Serisi Cabrio yüzünü gösterdi. BMW'nin sembolü farlar ve böbrek şeklinde büyük ızgara 1 Serisi Cabrio'nun ön tasarımının da belirleyici özellikleri arasında yer alıyor. BMW 1 Serisi Cabrio'nun 4 benzinli 1 dizemotor seçeneğiyle satılması planlanıyor. Henüz Türkiye'de satış tarihi ve fiyatı ise belirlenmedi.

Toyota Corolla, Auris, Yaris, Verso, Avensis, RAV4, Hilux ve Hiace modelleri, bin YTL'den 4 bin 650 YTL'ye varan peşin indirimleri ve kasko hediyeleri ile sunuluyor. Auris 1.6 benzinlide 3 bin 500 YTL'lik indirim uygulanıyor. Hiace Panelvan ve Glassvan ise dört 650 YTL'lik peşin indirimi ile sunuluyor. Avensis ve RAV4'te ise 2 bin YTL'lik peşin alım indiriminin yanı sıra kasko hediye ediliyor.

Seat, 16 Kasım'a kadar sürecek kampanyasında peşin alımlarda 6 bin YTL'ye varan indirim sunuyor. Kampanya Ibiza'dan Toledo'ya kadar markanın tüm modellerini kapsıyor. Leon modelinin, 1.6 litre benzinli ve Reference donanım paketli versiyonları da 34 bin 460 YTyerine 3 bin 500 YTL'lik peşin alım indirimiyle 30 bin 950 YTL'ye satışa sunuluyor.

Dacia Logan MCV'de 2 bin 600 YTL'ye varan indirim yapılıyor. Ayrıca markası ve modeli ne olursa olsu eski araca bin 600 YTL'ye varan takas indirimi sunuluyor. Logan MCV, 19 bin 700 YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Skoda ?fırsat bu fırsat' kampanyasıyla müşterilerine tüm modellerinde 7 bin YTL'ye varan indirimler sunuyor. Kasım ayına özegerçekleştirilen kampanya kapsamında Skoda ayrıca, 10 bin YTiçin 24 ay ödemede yüzde 1.23 faiz oranı uyguluyor. Kampanyada istenirse ödemeye 3 ay sonra başlanabiliyor.

KAMPANYA HATTI

Sportage'da ömür boyu garanti

Kia'nın 4x4'ü Sportage da Sorento'dan sonra ?Sınırsız Kilometre ÖzeOnarım Garanti Programı'yla hayat boyu garanti altına girdi. Uygulama, 31 Aralık 2007'ye kadar alınan tüm Sportage'larda geçerli. Garanti aracın ilk sahibine verilecek. Yani ikinci elde garanti devam etmeyecek.

BELMA TOPRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber