Diyabet hastalığı yaygınlaşıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, son yıllarda diyabet hastalarında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Diyabet hastalığının 3 bin 500 yıldır bilindiğini, günümüzde dünyada milyonlarca kişinin bu hastalıkla yaşadığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, "Son yıllarda diyabet hastalığındaki hızlı artış dikkati çekmektedir. Bu artışa şişmanlık, hareketsiz yaşam, stres ve benzeri etkenler sebep olmaktadır" dedi.

Birçok vatandaşın diyabetin yaşam boyu süren, kronik bir hastalık olduğunu; diyet, düzenli ilaç kullanımı ve yaşam biçimine dikkat edilmediği zaman sinir tutulumu, böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalığı, körlük, felç gibi çok ciddi yan hastalıklara sebebiyet verdiğini bilmediğini belirten Dr. Erdoğan Taş, "Ailesinde diyabet hastalığı olanlar, şişman ve kilo fazlalığı olanlar, hareketsiz yaşantı sürenler, hamileliği sırasında kan şekeri yükselenler, 4 kilodan daha ağır bebek doğuran kadınlar, yüksek

tansiyonlu hastalar, kan şekerini yükselten ilaç kullananlar, aşırı stres altında olanlar diyabet riski taşır. Diyabet hastalığının belirtilerini sık idrara çıkma, ani kilo kaybı, ağız kuruluğu ve çok su içme, çok yemek yeme, ciltteki yaraların veya kesiklerin yavaş iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, halsizlik, aşırı yorgunluk, ellerde ve ayaklarda uyuşma, tekrarlayan enfeksiyonlar, karıncalanma, bulanık görme şeklinde sıralamak mümkün" dedi.

Diyabet hastalığı belirtileri olan veya risk altında olan kişilerin, uzman bir doktora muayene olarak hastalığın erken teşhisi için adım atması gerektiğini belirten Taş, "Diyabet hastalığının bir çeşidi olan ve halk arasında gizli şeker olarak bilinen şeker hastalığının erken teşhisi için açlık kan şekeri ölçümünün yanında mutlaka tokluk kan şekerinin de ölçülmesi gerekmektedir. Açlık kan şekeri ölçüldüğünde değerler normal çıktığı halde tokluk kan şekeri ölçüldüğünde yüksek çıkarsa şeker hastalığı

olduğu tespit edilir. Bu hastalıkta sadece kandaki şeker oranı değil idrardaki şeker oranı da yüksek miktarda bulunabilir. Diyabetli hastaların, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek perhizlerine dikkat etmesi, kilo kontrolünü sağlaması, ilaç kullanım kurallarına uyması, egzersiz yapması, stresten uzak durması gerekmektedir. Bunları günlük yaşamına ne kadar çabuk uyarlarsa diyabetle yaşamayı o kadar kolay benimser ve birçok yan hastalığın oluşması da engellenmiş olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber