Tüketiciler Birliği hükümet'ten 'Ekmek Acil Eylem Planı' istedi

Haber Giriş : 13 Kasım 2007 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Türkiye'de ekmek politikasının, yerel gereksinimlere göre değil ulusal bürokratik dayatmalarla belirlendiğini savunarak, hükümetin acilen ?Ekmek Acil Eylem Planı? hazırlaması ve Ulusal Ekmek Kongresi'nin toplanması gerektiğini bildirdi

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Türkiye'de ekmek politikasının, yerel gereksinimlere göre değil ulusal bürokratik dayatmalarla belirlendiğini savunarak, hükümetin acilen ?Ekmek Acil Eylem Planı? hazırlaması gerektiğini bildirdi.

Özer yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ekmek sorununu çözememiş tek ülke olduğunu kaydederek, kalitesiz ve sağlıksız ekmek üretimine müsaade etmenin insan hakları ihlali olduğunu belirtti. Türkiye'de ekmek politikasının, yerel gereksinimlere göre değil ulusal bürokratik dayatmalarla belirlendiğini savunan Özer, şöyle dedi:

?Ekmek her yörenin sağlık gereksinimlerine göre üretilmesi gerekir. Ekmekte en öncelikli sorunlar; sağlıksız katkılar, sağlıksız üretim koşulları, ambalajsız ekmek üretilmesi nedeniyle milyonlarca mikrobun ekmekte kol gezmesi, ekmekteki milyonlarca bakteri, zehirli mantardan üretildiği için ölümcül olduğu artık bilenen yaş mayanın riskli miktarlarda kullanılması, düşük gramaj, kepeği alınmış kalitesi un, beyazlatıcılar, çoğu domuzdan mamul katkı maddeleri, insan sağlığı için zararlı endüstriyel yenilemez yağlarla tavaların yağlanması, iyotsuz tuz kullanımı, kalitesiz su, dağıtım ve satıştaki sağlıksız koşul ve ortamlardır.?

Özer, hükümetin acilen ?Ekmek Acil Eylem Planı? hazırlaması ve Ulusal Ekmek Kongresi'nin toplanması gerektiğini vurgulayarak ekmekle ilgili alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"-Ekmek yalnızca tam buğday unundan üretilmelidir.

-Una ve buğdaya hiçbir koşulda hiçbir katkı maddesi katılmamalıdır.

-Ekmek en az 500 Gr üretilmelidir.

-Ekmek mutlaka ambalajlı satılmalıdır.

-Ekmek fiyatını fırıncılar tek başına belirlememelidir.

-Ekmeğin üretiminde ve satılında hijyene dikkat edilmesi yönünde ağır müeyyideli düzenlemeler getirilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber