Yargıtay: Diş tedavisinde duyulan acı için tazminat istenmez

Haber Giriş : 15 Kasım 2007 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

)-Yargıtay, protezin değişmesi sırasında çektiği acılar için manevi tazminat isteyen hastayı haksız bularak, ?Acıdan dolayı manevi zarar oluşmaz? dedi.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, alt ve üst dişlerine protez yaptıran hastanın üst protezinin hatalı yapıldığı iddiasıyla açtığı maddi ve manevi tazminat talepli davada ilginç bir karara imza attı.

Uşak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, hastaya takılan üst protezin kullanılmayacak derecede ayıplı olduğu için maddi tazminat ödenmesine, ancak tedavi sırasında duyulan acı için talep edilen manevi tazminatın ödenmemesi gerektiğine hükmetti.

Yargtay'ın emsal kararında şu görüşlere yer verildi:

?Bilirkişi raporunda; üst protezin kullanılmayacak derecede ayıplı olup yenilenmesi gerektiği, alt protezde ise herhangi bir ayıp ve teknik kusurun görülmediği belirlenmiştir. İadesi gereken protez bedeli 428 YTL olarak bilirkişice saptanmıştır. Bu miktarın davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken tüm iş bedelinin iadesine karar verilmesi doğru olmamıştır. Öte yandan, diş tedavisinde mevcut dişlerin sökülmesi ve yerine protez uygulanması tedavinin gereği olarak hastaya rahatsızlık veren olağan bir durum olup, tedavinin gereği duyulan bu acıdan dolayı dava konusu olayda manevi zarar oluştuğundan söz edilemeyeceğinden mahkemece manevi tazminata hükmedilmesi doğru olmamıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber