Her şeyin fazlası zarar

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 14:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kimi zaman çok neşeli, kimi zaman da umutsuz mu oluyorsunuz? Bu belirtilerin manik depresif sinyalleri olabileceğini bilmelisiniz....

Manik defresif, ani ve depresyon atakları ile karakterizedir. Hastanın duygulanımı mani dönemlerinde neşe, depresyon dönemlerinde umutsuzluk ve çökkünlük gösterir. Ara dönemlerde kişi normale döner. Bazı hastalarda mani ve depresyon belirtileri bir arada görülürken, bazı hastalarda ise belirtiler daha hafif düzeydedir.

Önemli izler bırakır

Toplumda görülme sıklığı yüzde1-2'dir. Kadınlar ve erkeklerde eşit oranlarda rastlanır. Hastalar ilk atağı genelde 20 yaşlarında geçirirler ancak bu daha önce veya daha sonra da olabilir. 5-6 yaşlarında veya 50 yaşından sonra ilk atağını geçiren hastalara da rastlanabilmektedir. Bazen ilk atak depresyondur, bu durumda tanı koymak zordur ve genelde gecikir. Hastalığın ortaya çıkışı sıklıkla kişinin meslek ve eş seçimi dönemine rastlar ve kısa sürede tanı konulmazsa derin izler bırakır. Hastalık taşkınlık yani mani döneminde ise aşırı para harcama, cinsel ilgi ve aktivitede artma ile kişiye ve aileye ciddi maddi ve manevi zararlar verir. Çökkünlük dönemleri ise diğer depresyonlara göre daha ağırdır ve intihar riski daha yüksektir. Hastalığın belirtileri, süresi ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda mani, bazılarında ise depresyon daha baskındır. Bazen de mani ve depresyon eşit oranda görülür.

Genetiktir

Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi bu hastalığın nedeni de tam olarak bilinememektedir. Diğer psikiyatrik hastalıklar içinde genetik geçişi en fazla olan rahatsızlık manidir. Hastaların yüzde 50'sinin anne veya babasında aynı hastalığın olduğu tespit edilmiştir. Tek yumurta ikizlerinden birinde mani olduğunda, diğerinde de görülme oranı yüzde 70'tir. Ataklar birkaç günden birkaç aya kadar değişir. Özellikle tedavi edilmediğinde uzun sürer. Hastalar yaşamları boyunca ortalama 10 atak geçirirler ancak bundan az veya fazla sayıda atak olabilir. Atak sayısı arttıkça, ataklar arasındaki süre kısalır. 1 yıl içinde 4 veya daha fazla sayıda atak olduğunda hızlı döngülü mani olarak adlandırılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber