Şarap vergisinde 'ayıklık' tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçe tartışmalarında CHP'li milletvekillerinin şaraptan alınan verginin yüksek olduğunu söylemesi üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Doğru, ama insanların ayık gezmesi lazım" yanıtını verdi

Ulaştırma Bakanlığı'nın önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bütçesinde, "vergi pazarlığı" yaşandı. CHP'lilerin şaraptan alınan verginin yüksek olduğunu söylemesi üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Doğru, ama insanların ayık gezmesi lazım" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Ulaştırma Bakanlığı'nın 2008 bütçesini kabul etti. Yıldırım, denizcilik sektöründeki yatırımların önündeki en büyük engelin vergi olduğunu söyledi. Yatçıların vergi yüzünden başka bayraklar çektiğine işaret eden Yıldırım şöyle konuştu: "Bu onurumuza dokunuyor. Yatlardan hem ÖTV hem de Motorlu Taşıtlar Vergisi alınıyor. Maliye Bakanlığı ile anlaştık. Muhalefetin desteği ile bu bu ayıbı kaldıralım. Bunu çoktan kaldırırdık, ama muhalefetin, 'Garip gurebanın vergilerini kaldırmıyorsunuz, yatlarınkini kaldırıyorsunuz' eleştirilerinden çekindik."

Vergi ödemiyorlar

Yıldırım'a yanıt veren CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, yatçıların büyük bölümünün vergi ödemediğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de araya girerek, "Şarabın da vergisi yüksek" dedi. Bunun üzerine Yıldırım, "Doğru, ama insanların ayık gezmesi lazım" yanıtını verdi. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz'ın, "4-5 yıldan beri kruvaziyer gemilerinde içki ruhsatı istendiğini" söylemesi üzerine Yıldırım, bu konuda yanlış anlama olduğunu, bu tür gemilerin ruhsat sorunu olmadığını söyledi. Korkmaz'ın, "Ben tanık oldum böyle bir olaya" demesi üzerine Yıldırım, özellikle bir yerde bağlama yapan ve Türk bayraklı gemilerde kolluk kuvvetlerinin denetleme yapabildiğini, ancak bunun ruhsat denetlemesi olmadığını belirtti.

'Ayık kafa' atışması

SALİHA ÇOLAK

Genel Kurul'da Kamer Genç sürekli önerge verip söz alınca atışmalar oldu. Genç, AKP'lilere, "'Geçmişi hangi kafayla düzelteceğinizi anlamadım. Tarikat kafasıyla mı, şeriat kafasıyla mı?" dedi. AKP'li Hüsrev Kutlu'nun, "Kesinlikle ayık kafayla düzelteceğiz" diye laf atması üzerine Genç, "Sizin ayık kafalı halinizi görmediğim için..." karşılığını verdi. Genç'in, "Gece değil gündüz çalıştırın Meclis'i, milletvekilleri sağlam kafayla gelir" sözleri de gülüşmelere neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber