Hazine, oğul Unakıtan için soruşturma istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Oğul Unakıtan için kovuşturma açılsın'

CHP'li Kart, "Raporda, aralarında Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın da bulunduğu 11 kişi hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan kovuşturma başlatılması isteniyor" dedi

ANKARA Milliyet

CHP, Hazine Müsteşarlığı'nın, TEKEL'in 2004'teki 'sert kutu makinesi' alım ihalesiyle ilgili olarak aralarında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan ile Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin de bulunduğu kişiler hakkında yasal kovuşturma başlatılması yönünde rapor hazırladığını açıkladı.

Meclis'te basın toplantısı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, dün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TEKEL'in İspanya'dan 13 milyon 840 bin euro karşılığında 11 adet 'sert kutu makinesi' alımıyla ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi.

TEKEL Genel Müdürü Sezai Afif Ensari ve kurum yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında Kadıköy Başsavcılığı'nca idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini belirten Kart, "Bu işlemlerin Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Hazine Başkontrolörlüğü raporu esas alınarak yapıldığını" söyledi.

Kart, olayda 10 milyon 950 bin euro tutarında haksız kazanç, 2 milyon YTL de Hazine zararı olduğunu savundu.

Kart, raporda "ihaledeki işlemler nedeniyle AB Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. yetkili ortağı Abdullah Unakıtan, Kilci, Fzco Dubai BAE yetkilileri Şenol Çelik, Bessam Yıldırım ve Barış Zafer Öner, MTS Tobacco SA Spain yetkilileri Angel Echeverria De la Fuente, Angel De la Fuente Lianos, Francisco Jose Espelta Itoız, İhsan Meriçer, Family Finans Kurumu A.Ş. yetkilileri Mehmet Atila Kurama, Murat Ülker hakkında kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak suçunu işledikleri iddiasıyla yasal kovuşturma yapılmasının uygun olacağı" yönünde tespitler bulunduğunu öne sürdü.

Bu tabloyu "çürümüşlük" diye niteleyen Kart, şöyle devam etti:

"Bu fotoğraf içinde Abdullah Unakıtan'ın konumu nedir? Bürokrat-işadamı-siyasetçi üçgeninde gelişen ve himaye edilen bir yolsuzluklar zincirinin söz konusu olduğunu, adeta 'suçüstü belgesi' niteliğindeki Başbakanlık raporlarıyla öğreniyoruz.

Sumenaltı edilmemeli

Devletin kurumlarının, teftiş kurullarının hazırladıkları raporların sumenaltı edilmemesi gerekir. Başbakan'ın, siyasi ve anayasal sorumluluğu sebebiyle bu olaya bugüne kadar neden müdahale etmediği düşüncesindeyiz. İdari ve adli süreci bir an evvel işletmesi gerekir. Başbakan Erdoğan söz konusu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacak, idari ve yasal uygulamaları başlatacak mı?"

Rapor ne diyor?

03.04.2007 tarih ve 369/1 sayılı Hazine raporunda, konuyla ilgili İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin temyiz edilmeksizin kesinleşen kararına rağmen, yargılamanın yeni TCK'ya göre yeniden yapılması istenirken aralarında Unakıtan'ın da bulunduğu 11 kişi hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan kovuşturma açılması isteniyor.

Kart'ın verdiği bilgiye göre, Kadıköy Savcılığı, rapor üzerine Ensari ve arkadaşları hakkında 43 milyon 830 bin 634 YTL para cezasına hükmetti, ayrıca TEKEL yöneticileri hakkında sahtecilikten soruşturma başlattı. Kart, raporda belirtilen, daha önce beraatla sonuçlanan ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla yeniden dava açılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın başvurusunun gerekli olduğunu bu nedenle bakanlığı göreve çağırdıklarını söyledi. Kart, raporun üzerinden 7 ay geçmesine rağmen bir işlem yapılmadığına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber