DİSK yeni sosyal güvenli düzenlemesini beğenmedi

Haber Giriş : 16 Kasım 2007 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, ?Sosyal Güvenlik Reformu? adı altında çıkarılan yasanın, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeniden düzenlenen biçimiyle de çalışanların ve halkın sağlık ve sosyal güvenlik hakkını karşılamadığını bildirdi. Hazırlanan yeni metnin herhangi bir yenilik içermediğini savunan DİSK, ?Yeni düzenleme ile sosyal devletin güvencesinde olan ?hak' anlayışının yerini, takdire dayalı ?sıradan bir yardım anlayışı' almıştır? görüşünü dile getirdi.

DİSK, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili görüşünü açıkladı. DİSK'ten yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca hazırlanan ve 5510 Sayılı Yasa yerine Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeni bir düzenleme içerdiği ileri sürülen bir taslak metnin görüşlerine sunulduğu belirtildi. Açıklamada, ?5510 Sayılı Yasa'nın hazırlanış sürecinden bu yana ileri sürdüğümüz ve açıkladığımız görüşlerimiz ve istemlerimizde bir değişiklik söz konusu değildir. Bu nedenle beklentimiz, yasanın Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen hususlar da göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesidir? denildi.

Bu doğrultuda izlenecek temel yaklaşımın, sağlık ve sosyal güvenlik haklarının dengeli ve eşitlikçi bir yapı içinde kullanımının sağlanması ve toplumun tüm kesimleri için gözetilen temel haklar olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ?Sonuç beklenenin tam tersidir? tespiti dile getirildi.

DİSK açıklamasında, AKP Hükümetlerinin, ?kamunun yeniden yapılandırılması?, ?sağlıkta dönüşüm projesi?, ?sosyal güvenlik reformu? olarak adlandırdığı projelerle, gerçekte kamusal hizmetleri ve sosyal hakları tasfiye eden ve çoğunluğun çıkarları ile çatışan piyasacı düzenlemeleri kararlılıkla uygulamayı sürdürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, ?5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası da, şimdi 60. Hükümet tarafından hazırlanan bu yasada değişiklik öngören taslak metin de ?düzenleyici-piyasacı' devlet anlayışına dayanmaktadır? görüşüne yer verildi.

-?YENİ METİN BİR YENİLİK TAŞIMIYOR?

DİSK, hazırlanan yeni metnin herhangi bir yenilik içermediğini savunarak, sosyal güvenlik harcamalarını kara delik olarak gören, sosyal güvenlik kurumlarını işletmeye dönüştüren, sosyal hakları ?gelir artırıcı, gider azaltıcı? bir finansman anlayışı ile kısıtlayan, sağlık hakkını kar alanına devreden, sosyal devlet karşıtı ve piyasacı yaklaşım geçerliliğini sürdürdüğünü vurguladı.

Yeni metinde, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda bir düzenleme yapmak yerine, daha önce eksik bırakılan kimi teknik sorunların giderilmesi ve bazı konularda daha önce yapılmış olan düzenlemelerin aşırıya kaçıldığı düşüncesiyle geri alınması öncelikli olarak gözetildiği ifade edilen DİSK açıklamasında, şöyle denildi:

?Yeni düzenleme ile sosyal devletin güvencesinde olan ?hak' anlayışının yerini, takdire dayalı ?sıradan bir yardım anlayışı' almıştır. Sosyal güvenlikte 5510 Sayılı Yasa ile getirilen ve bir dönüşümü yansıtan bu model, Dünya Bankası ve IMF'nin sosyal hakları ve sosyal güvenliği mali piyasalara terk eden modelidir. 5510 Sayılı Yasa'da olduğu gibi, değişiklik öngören taslak metinde de korunan bu yaklaşımın, daha önce uygulanan ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de başarılı olma olanağı yoktur. IMF, Dünya Bankası, DTÖ gibi uluslararası finans kuruluşları sağlık sektörünün tüm bileşenlerinin daha fazla kar anlayışına uygun olarak dönüştürülmesini istemektedir. 5510 Sayılı Yasa ile bu istek yaşama geçirilmek istenmiştir. Bu yasada değişiklik öngören yeni yaklaşım da sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı olarak, sosyal güvenlik haklarında yapılmış olan düzenlemeleri daha da geriye taşıyarak, bu amaca hizmet etmeyi sürdürmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber