Sigara, 30 yıl içerisinde en büyük ölüm nedenlerinden olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigaranın gelecek 30 yıl içerisinde trafik kazaları, cinayet, intihar, AIDS, tüberküloz ve anne ölümlerinden daha fazla sayıda insanın ölümüne neden olacağı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyayı tehdit eden iki küresel sorun bulunuyor. Bunlardan biri açlık, diğeri de sigara. Dünya genelindeki ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sinden açlık, yüzde 6'sından ise sigara sorumlu. Dünya'da her yıl dört milyon insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. 2025 yılında bu sayının 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Sigara, Türkiye'de ise yılda 100 bin insanın ölümüne neden oluyor. Yani Türkiye sigara alışkanlığı nedeniyle günde 250 insanını kaybediyor.

Sigaranın, bütün kanserler hastalıklarının yüzde 30'u, kanser ölümlerinin yüzde 50'si ve akciğer kanserinin de yüzde 90'ının nedeni olduğunu belirten Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi doktoru Hafize Çobanoğlu, dünyada küresel bir sağlık sorununa yol açan sigaranın dumanında her biri insan sağlığı için ölümcül etkilere neden olan 4 bin ayrı zehir maddesi bulunduğunu söyledi.

Sigara tekelleri açısından genç nüfus oranı nedeniyle Türkiye'nin cazip bir Pazar olduğunu dile getiren Çobanoğlu, bütün sigara şirketlerinin hedef nüfusu 18 yaş altı insanlar olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin birçok gelişmiş ülke ile birlikte imzaladığı 'Tütün Çerçeve Anlaşması' kurallarının uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, "Gelişmekte olan ülkelerin tütün tüketimindeki payı 1976 yılında yüzde 41 iken, 2000'de bu oran yüzde 71'e çıktı. 2025 yılında sigaraya bağlı ölümlerin yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan hızlı nüfus artışı, tekellerin saldırgan reklam politikaları, yalan bilim üretimleri ve gelişmekte olan ülkelerdeki kontrol önlemlerinin yetersizliği bu ülkelerdeki tütün tüketimini önümüzdeki yıllarda daha da artıracaktır. Onun TBMM Alt Komisyonu'nda kabul edilen yasa hükümlerinin, TBMM Genel Kurulu'na getirip değiştirmeden yasallaştırılması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber