Sosyal güvenlik priminde indirim müjdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işsizliğin önlenmesi için, işverenlerin sosyal güvenlik priminde indirime gidileceği konusunun hükümet programında olduğunu, ancak zamanlamayı hükümetin belirleyeceğini söyledi.

Bakan Unakıtan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de işsizliğin önlenmesi konusunun hükümetin öncelikli işleri arasında, aynı zamanda hükümet programında açık olarak yer aldığını söyledi.

''İşsizliğin önlenmesi için iş verenlerin sosyal güvenlikle ilgili primlerinde indirime gidileceği konusu, hükümet programımızda var. Zamanlamayı hükümet belirleyecek'' diyen Unakıtan, programında ne yer aldıysa onu yerine getireceklerini, şimdiye kadar halka verdikleri sözleri hep gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-KDV GELİRLERİ

Bakan Unakıtan, 'KDV gelirlerinin, fiş toplama uygulamasının kaldırılmasından dolayı azaldığı' yönünde bazı iddiaların ortaya atıldığına değinirken, ''Bu konuda herkes konuşuyor. Geçim indirimi sistemi getirdik. ücretlilerden daha az vergi kesiliyor, hatta 4 çocuğu olan asgari ücretli bugün vergiye tabi değil. Bu Türkiye için bir yeniliktir'' dedi.

Şu andaki sistemin dünyanın bütün ülkelerinde uygulanan bir sistem olduğunu belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

''Artık dünyanın bütün ülkelerinde vergi iade sistemi kalktı. Bu vatandaşımız için büyük bir eziyetti onun için kaldırdık. Ama bu fiş alınmayacak manasında değil. Eğer Türkiye'nin daha ileriye gitmesini istiyorsak, evlatlarımızın daha iyi Türkiye görmesini istiyorsak, bu fiş alma konusunda büyük bir hassasiyet göstermemiz lazım. Yani yapılacak iş, fişi istemek. Eğer fiş istenmediğinde devlete verilecek vergi maalesef satıcını cebinde kalıyor. Bu da Türkiye için çok büyük problemlere yol açıyor. Herkesin fişini almasını bir vatandaşlık görevi olarak görmesini istiyorum.

Vergi iadesinin kaldırılmasından dolayı KDV gelirlerinde bir azalma söz konusu değil. KDV tahakkuklarına baktığımızda, hedefimiz olan tahakkukları yakaladık, ancak vergide iadeler var. Bazı iadeler söz konusu. Mesela ihracatta. Bu iadeler Türkiye'de arttı. Biz vergileri topladık, ancak iadeler çok fazla olduğu için net vergilerde bir azalma söz konusudur.''

-YTL'NİN DEĞER KAZANMASI-

Bakan Unakıtan, Yeni Türk Lirasının değerlenmesi ve döviz kurunun düşük seyretmesi konusuna da değerlendirirken, bunların bir denge meselesi olduğunu bildirdi.

''Türk Lirasının zayıf olması da, çok kuvvetli olması da bir risktir'' diyen Bakan Unakıtan, şöyle devam etti:

''Niye? Zayıf olduğu zaman bütün ithal mallar pahalılaşır, enflasyon yükselir, bir takım sorunlar oluşur. Kuvvetli olduğu zaman da özellikle ihracat yapan sektörlerimize olumsuz yönde etkileri var. Türk Lirasını dolara ya da avroya çevirdiğiniz zaman fiyatlar çok düşük oluyor ve ihracatçılarımız da rekabet gücünü kaybediyorlar.

Bu bakımdan böyle problemleri vardır ama bunlar kendi kaideleri içerisinde çözülmesi gereken konulardır. Yoksa (dolar çıksın, Türk lirası düşsün, enflasyon düşsün) lafla olacak şeyler değil. Bu işler kendi kaidelerine göre güçlü ekonomiyle, yapısal reformlarla çözülecek hususlardır. Bu bakımından ekonomi yönetimi olarak gerekli politikaları takip ediyoruz.''

-''ESKİŞEHİR'E GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM''-

Unakıtan bu arada, Eskişehir'den milletvekili seçildikten sonra kente yönelik yeni yatırım ve projelerin arttığı yönündeki söylemlerin kendisini memnun ettiğini, Eskişehir halkının hem milletvekili hem de Maliye Bakanı olduğunu ifade etti.

Seçilmeden önce de ''Eskişehir kazanacak'' diye konuştuğunu anlatan Unakıtan, ''Eskişehir kazanmaya başladı. Projeler, yatırımlarla kentte değişik bir ekonomik hareketlilik var. Projelerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. Kent kazanmaya devam edecek. Eskişehir'e gözüm gibi bakıyorum'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber