'Din baskısı var' dediler, okul değiştirdiler!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2007 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

AMASYA Eğitim- Sen Şube Başkanı Kamil Terzi, Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde eğitim gören ve okulun pansiyonunda kalan 170 öğrenciden 4'ünün dini baskı gördüklerini için bu okulu bırakıp Aydınca Bedesi'ndeki liseye kayıp yaptırdığını söyledi. Terzi, konuya ilişkin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdiklerini ve olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Amasya Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt da öğrencilerin baskılar nedeniyle okul değiştirdikleri duyumları alınca, özellikle pansiyon ile okulu haber vermeden bir yardımcısı ile denetlediğini söyleyerek, ?Konuyla ilgili soruşturmamız devam ediyor'' dedi.

Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ile buraya bağlı olan ve okula 3 kilometre uzaklıkta bulunan pansiyonda kalan 4 kız öğrenci dini baskı gördüklerini iddia ederek, merkeze bağlı Aydınca Beldesi'ndeki Aydınca Lisesi'ne nakillerini aldı. Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencileri olan yaşları 16 ile 17 arasında değişen H.D., G.D., Ş.Ç. ve Ş.D., Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Ahmet A. ve kaldıkları pansiyonun müdür vekili Özlem Y. tarafından, namaz kılmaları ve kapanmaları yönünde baskı gördüklerini ileri sürdü. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini söyleyen öğrenciler, Anadolu Kız Meslek Lisesi'ndeki kayıtlarını aldırarak düz liseye nakil yaptırdı.

Pansiyonun Müdür Vekili Özlem Y.'ın türbanlı olduğunu ve bu nedenle erkek öğretmenlere de ?Benim dünya görüşüme aykırı'' diyerek yurtta nöbet tutturmadığını iddia eden Amasya Eğitim-Sen Başkanı Kamil Terzi, öğrencilerin de baskı gördükleri konusunda kendilerine şikayet geldiğini belirtti. Konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir dilekçeyle bildirdiklerini kaydeden Terzi, şunları söyledi:

?Pansiyonda, Amasya Halk Eğitimi Merkezi'nden görevlendirilen Özlem Y. isimli bir öğretmen, okulda bulunan erkek öğretmenlere eskiden verilen nöbetlerini iptal ederek ve aynı zamanda pansiyonda yapılan dini baskılara karşı çıkan bazı kadın öğretmenlere de nöbet yazmayarak burada kendi hegomanyasını ilan etmiştir. Yönetmenliğe göre Anadolu Kız Meslek Lisesi'ne ait olan bu pansiyonda, okulun öğretim kadrosu nöbet tutması gerekirken şimdi dışarıdan nöbet listesine ögretmen yazmaktadır. Erkek ögretmenlere de ?Benim dünya görüşüme aykırı' diyerek nöbet yazmamaktadır. Öğrencilere de kapanmaları ve namaz kılmaları yönünde baskı yapmıştır. Bu konuda bazı öğrenci velilerinin bize şikayeti oldu. Hatta bazı öğrenciler bu baskılar yüzünden okuldan kayıtlarını aldırdı. Biz de konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik.''

?KIZIMIZ SINAVLA GİRDİ BASKIYLA BIRAKTI''

Amasya'nın merkeze bağlı Böke Köyü'nde oturan 9'ncu sınıf öğrencisi Ş.Ç.'nın annesi Zekiye Ç., kızının okulda baskı gördüğü için kaydını düz liseye aldırdıklarını söyledi. Zekiye Ç. şöyle dedi:

?Okusun diyerek Anadolu Kız Meslek Lisesi'ne gönderdiğimiz kızımız baskılar yüzünden bunalıma girdi. Bir meslek sahibi olmak için sınavla girip kazandığı Meslek Lisesi'nden ayrılıp Aydınca Lisesi'ne kayıt yaptırdık. Baskılar nedeniyle bazı öğrenciler de okuldan ayrılmışlar. Bunları duyunca çok üzülüyorum. Bizler okuyamadık. Ama kızlarımız okusun bir meslek sahibi olsun diye uğraşırken, bunların başımıza gelmesi çok acı. Biz konuyu şikayet dilekçesiye İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik.''

BİLGİSAYAR ÖĞRETMENİ OLMAK İSTİYORDU

Bilgisayar öğretmeni olmayı istediğini söyleyen Ş.Ç., okulu baskı gördüğü için bırakmak zorunda kaldığı belirterek bu hayaline kavuşamayacağını dile getirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.'nın kendilerine sürekli olarak, ?Kapanın, oruç tutun, namaz kılın, dini kitaplar okuyun, bu kitapları okula getirin'' diyerek baskı yaptığını ileri süren Ş.Ç. buna dayanamadığını ve eğitimine düz lisede devam etmeye karar verdiğini kaydetti.

?BASKI NEDENİYLE KIZIMIZ OKULA GİTMEK İSTEMİYOR''

Baskı gördüğünü ileri sürüp okulu bırakan öğrencilerden H.D.'nin annesi Badegül D., kızının baskılar nedeniyle Kız Meslek Lisesi'ne gitmek istemediğini söyledi.

Burada çocuklara ?Namaz kılacaksınız, kapanacaksınız'' diyerek baskı yapıldığını belirten anne D., ?Biz kızımızı okusun istedik. Biz kör kaldık o kör kalmasın dedik. Zaten okutmaya gücümüzde yoktu. Ama yine de kızımız ?okusun kendini kurtarsın' diye gönderdik. Şimdi meslek lisesinden aldık düz liseye gönderiyoruz'' dedi.

TOPLU NAMAZ KILALIM DİYORLARDI

Baskıyla din eğitimi almaya başladıklarını ileri süren Ş.D. ise, durumu ailesine bildirdiğini onların da kendisini okuldan alarak düz liseye kayıt ettirdiğini ifade etti.

Yurtta etüt saatlerinde bile kendilerine ?Arkadaşlar haydi toplu namaz kılalım. Niçin oruç tutmuyorsunuz' denildiğini ileri süren Ş.D. okuldan bu nedenle ayrıldığı için çok üzgün olduğunu söyledi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ : SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Amasya Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, öğrencilerin baskılar nedeniyle okulu bıraktıkları yönünde bazı duyumlar aldığını ve özellikle yurt ile okulu haber vermeden bir yardımcısı ile denetlediğini söyledi.

Yurt Müdür Vekili Özlem Y.'ın iddia edildiği gibi türbanlı görev yaparken görmediğini belirten Necati Akkurt, ?Yurtta 170 ögrencimiz kalmaktadır. Bu öğrencilerimize kapanmaları ve namaz kılınmaları yönünde baskı yapıldığı konusunda bazı velilerden şikayet dilekçeleri geldi. Bu konuda soruşturmamız devam ediyor. Yurtta erkek öğretmenlerin nöbet tutmaması ise tamamen yönetmelikle ilgili. Yönetmeliğe göre kız yurdunda kadın, erkek yurdunda da erkek öğretmenler nöbet tutuyor. Ayrıca kimseye zorla din eğitimi verilemez. Varsa böyle bir şey gereken yapılacaktır'' dedi.

AYNI ÖĞRETMEN

Öte yandan Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.'nın geçen yıl yaptığı 25 soruluk test, soruşturma konusu olmuştu.

?Hangisi zinanın zararlarından değildir?', ?Para ve mal karşılığı oynanan talih oyunlarına ne denir?', ?Evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişkiye ne denir?' gibi soruların bulunduğu teste, bazı öğrenciler ve velileri tepki göstermişti. Sınava giren öğrenciler şikayetlerini velilerine aktarınca, olay basına yansımıştı.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen Ahmet A.'nın, sınavdaki cinsel yaşam ve zinayla ilgili soruları üzerine de İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlatmış ve öğretmen kınama cezası almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber