Adalet Personeli ve Yol Tazminatı

Adalet personelinin çıktıkları keşif nedeniyle alınan paraların toplanması ve dağıtılmasına ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi önemli bir karar verdi. 21 kasım 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karara göre yol tazminatının ikinci yarısının adli personele dağıtımına ilişkin bölümü hakkında iptal kararı verilmiştir. İptal kararı, bir yıl sonra yani 21.11.2008'de yürürlüğe girecektir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli personel ile idari personelin, keşfe çıkmalarından dolayı, tahsil edilen paraların toplanma ve dağıtılma şekli farklıdır.

Adli personele ilişkin düzenleme, 3717 sayılı Yasa'nın 2. maddesinin 449 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen altıncı fıkrası şu şekildedir:

?Birinci fıkrada sayılanlardan adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele tahakkuku müteakip yol tazminatının 1/2'si ödenir. Yol tazminatının kesilen 1/2'si o yerdeki bir kamu bankasında açılan bir hesaba yatırılır. Bu hesaba yatırılan paraların % 10'u her ayın ilk haftası içinde Ankara'da bir kamu bankasında açtırılan Adalet Bakanlığı merkez hesabına gönderilir. Mahalli hesapta toplanan paraların arta kalanı, o yargı çevresinde görevli adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personeline (ceza infaz kurumu personeli hariç) ayda bir, eşit miktarda ödenir; ancak, bu ödemenin yıllık tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının yarısını geçemez.?

İdari personel için yapılan düzenleme ise 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 4001 sayılı Kanunla değişik 59. maddesinin 2. fıkrasına göre şu şekildedir:

"2. (Değişik: 10/6/1994 - 4001/26 md.) Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri hakimleri ile diğer görevlilerin yol giderleri ve tazminatları hakkında 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip edenlere Yol Giderleri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. "

FARKLILIK NEREDE?

Yapılan düzenlemelerin belli başlı bölümleri şu şekildedir:

- Adli personele dağıtılan yol tazminatının ikinci kısmından yararlanmanın ölçütü ?havuza katkı oranı? olmayıp sadece ?Adalet Personeli? ölçütü esas alınmıştır. Adalet Bakanlığı merkez teşkilat personelinin de keşiflere katkısı olmadığı dikkate alınırsa esas ölçütün ?Adalet personeli olma? ölçütü olduğu ortaya çıkmaktadır.

- Hatta Adliye içinde de bazı mahkemeler çok az keşfe gittikleri halde havuzdan tam yararlanmaktadır.

- 3717 sayılı Kanunun altıncı fıkrası, yalnızca adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele (ceza infaz kurumları personeli hariç) yol tazminatından o yerde açtırılan hesapta toplanan paralardan ayda bir eşit miktarda ödeme yapılmasını öngörmekte, adli yargıda görevli personelle aynı konumda bulunan idari yargı personeline fıkrada yer verilmemekte, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 4001 sayılı Kanunla değişik 59. maddesinin 2. fıkrası ile, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görev yapan personelin yol giderleri ve tazminatları hakkında 3717 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanacağının belirtilmiş olması da, uygulamanın, idari yargıda görevli personele ödenen yol tazminatlarının ayrı bir hesapta toplanarak dağıtılması şeklinde yapılmıştır.

- Gerçekten de, adliye mahkemelerinde açılan dava sayılarının çokluğu ve niteliği nedeniyle, özellikle davalara dayanak ve delil teşkil etmek üzere ilgililerce talep edilen tespitler dolayısıyla yapılan keşifler sonucunda, adli yargıda görev yapanlara dağıtılmak üzere yol gideri ve tazminat hesaplarında fazla para birikmekte, buna karşılık idari yargıda genellikle idare mahkemelerinde ve çok az olmak üzere keşif yapılmakta, bunun doğal sonucu olarak da adli yargıdan ayrı tutulan idari yargının yol gideri ve tazminatı hesabında adli yargı hesabına nazaran aynı düzeyde birikme gerçekleşmemektedir.

-Diğer taraftan, 3717 sayılı Yasanın itiraz konusu 2. maddesinin altıncı fıkrası, mahalli hesapta toplanan paraların adli yargı personeline ödenmesini keşfe bizzat katılmış olmak gibi bir koşula da bağlamamıştır. Fıkra hükmüne göre, ödemeden yararlanabilmek için adli yargıda görevli olmak yeterlidir. Dolayısıyla, Yasa ile amaçlananın adli yargı personeline kısmen de olsa parasal yönde katkı yapmak olduğu açıktır. Aynı durum, idari yargı personeli açısından da geçerli olduğundan, yasa ile getirilen olanağın aynı konudaki personele eşit bir biçimde sunulması Anayasa'nın 10. maddesi gereğidir. Yol gideri ve tazminatlarının bir kısmının Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personeline dağıtılması da varılan bu sonucu doğrulamaktadır.

ANAYASA MAHKEMESİ NEDEN İPTAL KARARI VERDİ?

Anayasa mahekemsi yukarıda belirtilen nedenlertden dolayı iptal karar vermemiştir. Mahkemenin iptal kararının gerekçesi 3717 sayılı Kanunda değişiklik yapan KHK'nın dayandığı yetki Kanunun iptal edilmiş olmasına dayandırılmıştır.

HANGİ HÜKÜMLER İPTAL EDİLMİŞTİR?

3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun'un 2. maddesinin 449 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen altıncı fıkrasının birinci tümcesi dışında kalan bölümü iptal edilmiştir.

İptal edilen bölüm hükümleri şu şekildedir:

"Yol tazminatının kesilen 1/2'si o yerdeki bir kamu bankasında açılan bir hesaba yatırılır. Bu hesaba yatırılan paraların % 10'u her ayın ilk haftası içinde Ankara'da bir kamu bankasında açtırılan Adalet Bakanlığı merkez hesabına gönderilir. Mahalli hesapta toplanan paraların arta kalanı, o yargı çevresinde görevli adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personeline (ceza infaz kurumu personeli hariç) ayda bir, eşit miktarda ödenir; ancak, bu ödemenin yıllık tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının yarısını geçemez.?

İPTAL KARARI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Kara göre, iptal kararı 1 yıl sonra (21/11/2008) yürürlüğe girecektir. Buna göre, şuan uygulanmakta olan sistem bir yıl boyunca devam edecektir.

- Bir yıl içinde bu hükümlere ilişkin yeni bir düzenleme yapılmaması halinde, yukarıda belirtilen hükümler uygulanmayacak, bu nedenle de, adli personel, yol tazminatının ikinci yarısından dağıtılan bölümü alamayacaktır.

- Ancak, 1 yıl içinde yeni bir düzenleme yapılması halinde, yeni düzenlemeye göre dağıtım yapılacaktır. Bu dağıtımın nasıl olacağı, yapılacak kanuni düzenlemenin içeriği ortaya çıktığında netleşecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber