'Haciz davalarına bakan avukatlar saldırıya uğruyor'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukatlara yönelik şiddet olaylarına her gün yenileri ekleniyor. Son bir yılda Adana Barosu'na kayıtlı 9 avukatın çoğu haciz işlemleri sırasında saldırıya uğradı.

En son 20 Kasım'da Av. Abdulmuttalip Akkat ile baronun stajer avukatı Faruk Özkan, görevleri başında darp edildi.

Adana Barosu Başkanı İbrahim Gazioğlu, düzenlediği basın toplantısında 2 avukata yönelik fiili ve sözlü saldırıya şiddetle kınadı.

Toplumda hızla artış gösteren suç işleme eğilimi doğrultusunda avukatlara yönelen saldırıların da arttığını vurgulayan Gazioğlu, "Toplumda ekonomik ve sosyal sıkıntılar, suçların cezasız kalacağı hususundaki inanç, avukatlara dönük saldırıları çoğaltmıştır." diye konuştu.

Avukatların meslekleri dolayısıyla şiddete uğradığını ifade eden Gazioğlu, meslektaşlarının kanunen kamu görevi yaptığını, fakat toplumda bu hususun yeterince bilinmediğini dile getirdi.

Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde "Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder." denildiğini hatırlatan Gazioğlu, bu durumun cezalandırma konusundada nazara alındığını bildirdi. Kanun İzleme ve Mesleki Yardım Komisyonu Sorumlusu Vecih Yamanyıldız'ı ile dayak yiyen 2 avukatın da hazır bulunduğu barodaki toplantıda Gazioğlu, avukatların mesleklerini ifa ederken maruz kaldıkları suçlar yönünden hakim ve savcılarla aynı muameleye tabi tutulduğunu belirtti.

Hakim, savcı ve avukatlara karşı işlenen suçların ağır cezada görüldüğüne dikkat çeken Gazioğlu, şunları söyledi: "Avukatlık Kanunu'nun 57. maddesinde 'Görev sırasında veya yaptığı görevlerden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır.' diyor. Dolayısıyla TCK'ya göre öngörülen suçların avukatlara mesleklerini icra ederlerken işlenmesi halinde faillere verilecek ceza yarı oranında arttırılmakta."

Haciz esnasında hazır bulunan avukatlara yapılan saldırının sonuç doğurmaktan uzak ve cahillik ürünü olduğunun altını çizen Gazioğlu, yasalara göre kimse bulunmasa bile icra memurlarınca haciz işlemi yapılabileceğine dikkat çekti.

Bu nedenle haciz işlemi engellemek için avukata yapılan saldırının durumu çözemeyeceğini anlatan Gazioğlu, bu saldırıları gerçekleştiren sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması için davalara müdahil olduklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber