Üç öğretmenden birisi okula arabasıyla gidiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yurt genelinde gerçekleştirilen ankette üç öğretmenden birisinin okula arabasıyla gittiği belirlendi. 10 - 21 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen ankete 2 bin 104 öğretmen katıldı. öğretmenlere 25 soru yöneltildi. Bunların başında öğretmenlerin yüzde 27'sinin okula arabasıyla gitmesi oldu. Öğretmenlerin yüzde 51'inin otomobili olduğunu belirtirken, yüzde 82'si de bankalardan otomobil alabilmek için kredi çektiğini kaydetti.

Eğitim Sen İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen 1 Nolu Şube Başkanı Mahir Ulus, "Kendi aracı ile okula gidip gelenlerin oranı yüzde 27'dir. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 51'ininde arabası olduğu belirlendi. Konut alma yerine otomobil almak için kredi çeken öğretmenlerin oranının ise yüzde 82 olduğunu tespit ettik. Öğretmenlerin, ev almanın daha pahalıya mal olduğu düşüncesiyle araç alma yoluna gittiğini gözlüyoruz. "dedi.

Ankette göze çarpan diğer bir konuda öğretmenlerin kendilerini yetiştirme adına daha fazla gazete okuması ve bilgilendirici programları takip etmesi oldu. Haber, tartışma ve araştırma programlarına yüzde 71 oranında takip edildiği saptanırken seminer, sempozyum, panel ve benzeri etkinliklere katılım oranınında yüzde 55 olması sevindirdi. Gazete, süreli yayın ve kitap okuma oranında ise yüzde 48'lik bir dilimin düzenli okuma alışkanlığı sağladığını ifade etti.

Ankete katılım yüzde 60'ı ilköğretim, yüzde 30 ortaöğretim kurumları, yüzde 10'luk kısmı da yaygın ve yüksek öğretim okullarında görevli öğretmenler olarak belirlendi. Eğitimcilerin yüzde 65'ini, 26-40 yaş gurubu oluşturdu. Yüzde 69'u, medeni durumunu bekar olarak göstermeyi tercih etti. Yüzde 69'u düz lise mezunu olduğunu, yüzde 62'si, ek iş yapmadığını, kirada oturan öğretmen sayısının yüzde 57, bankalardan otomobil için kredi kullananların oranın yüzde 29, özel ihtiyaçlarının karşılanması için tüketici kredisi çekenlerin yüzde 34, konut içinde yüzde 23, kredi kartı olan öğretmen sayısının yüzde 82, kredi ödeme miktarının aylık 750 ile 1500 YTL arasında değiştiği ifade edildi.

"Bir takım elbise satın almak, sizi ekonomik olarak nasıl etkiler?" sorusuna yüzde 51 çok az etkileyeceği görüşünde birleşti. Öğretmenlere yöneltilen diğer bir soruda ise "Tatil sizi ekonomik olarak nasıl etkiler? sorusu oldu. Bu soruya düzenli tatile çıkarım diyen yüzde 14, ara sıra tatil yaparım diyenler yüzde 53 olması dikkat çekti. Taksit ya da borç kısmında ise yüzde 88'inin borçlu olduğu, öğretmenlik mesleğini seçerkende yüzde 46'sında çevre ve aile faktörünün öne çıktığı gözlendi. Öğretmenlerin yüzde 47'si çocuklarının öğretmenlik dışında başka bir meslek seçmesini istemediği, yüzde 32'si sosyal etkinliklere 25-30 YTL arasında para ayırdığı, sanatsal etkinliklere bazen katılım oranı da yüzde 63 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber