Öğretmenler borçlu...

Haber Giriş : 24 Kasım 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin yüzde 88'i borçlu

Eğitim - Sen'in yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 47'si maddi imkânsızlıklardan rahatsız, yüzde 88'i borçlu, yüzde 30'u hiç tatil yapamamış

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer dün, 2 bin 104 öğretmenin katılımıyla yapılan anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 38'i ek iş yaptığını, yüzde 48'i yapmadığını, ancak fırsatı olduğunda ek iş yapacağını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 82'si bankalardan kredi kullanmış. Öğretmenlerin aldıkları kredilerin yüzde 34'ü tüketici, yüzde 29'u otomobil, yüzde 14'ü ev kredisi. Öğretmenlerin yüzde 82'sinin kredi kartı var. Kredi kartı bulunan öğretmenlerin yüzde 48'i ayda 750 YTL'ye kadar, yüzde 34'ü 750-1500 YTL arası, yüzde 4'ü de 1500-2000 YTL arasında kredi kartı ödemesi yapıyor.

"Bir takım elbise satın almak sizi ekonomik olarak nasıl etkiler?" sorusunu yanıtlayan öğretmenlerin yüzde 49'u bunun bütçelerini fazla etkileyeceği, yüzde 32'si çok az etkileyeceği, yüzde 7'si ise etkilemeyeceği yönünde görüş bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 30'u hiç tatil yapamadığını kaydetti.

Mesleği icra ederken en çok şikâyetçi oldukları konu ile ilgili soruyu öğretmenlerin yüzde 47'si "maddi imkanların yetersizliği", yüzde 25'i "sınıfların kalabalık olması", yüzde 23'ü ise "idarenin keyfi baskıları" olarak yanıtladı. Ankete katılanlar arasında borç ya da taksiti bulunan öğretmenlerin oranı yüzde 88 olarak belirlendi.

Öğretmenlerin, yüzde 47'si çocuğunun öğretmen olmasını istemediği yönünde görüş bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 48'i süreli yayın ve kitap okuduğunu, yüzde 17'si okumadığını, yüzde 29'u ise bazen okuduğunu dile getirirken, yüzde 21'i eğitim yayınlarını izleyebildiğini, yüzde 27'si izleyemediğini, yüzde 47'si de bazen izlediğini belirtti.

Yürüyüş yapılacak

Öğretmenler Günü'nde Türkiye genelinde yürüyüş ve basın açıklamaları yaparak taleplerini anlatacaklarını dile getiren Dinçer, bunları şöyle sıraladı: "Milli gelirden eğitime yüzde 5, yükseköğretime yüzde 1.5 pay ayrılması, okullara genel bütçeden ödenek aktarılması, kadrolu çalışmanın esas alınması, tüm eğitim ve bilim çalışanlarının taban aylığının vergiden muaf tutulması, baskı, sürgün ve soruşturmalara son verilmesi."

MİLLİYET

Öğretmenlerin yüzde 90'ı kredi kartı borcuyla yaşıyor

Türk Eğitim-Sen tarafından 1.970 öğretmen üzerinde yapılan anket, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 89,6'sının kredi kartı borcu ya da taksitleri bulunuyor.

Öğretmenlerin yüzde 8'i ise bu taksitler ve borçlar nedeniyle intihara teşebbüs etti ya da intihar etmeyi düşünüyor. Anketten çıkan diğer bir sonuca göre öğretmenlerin yüzde 76,5'i ayda ancak bir kitap okuyabiliyor. Yüzde 90,6'sı ise sinema ya ancak ayda bir kez gidebiliyor. Ankete katılan öğretmenler Türkiye'nin önündeki en önemli sorunu terör olarak görüyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Öğretmenler Günü öncesi sendika yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Sendika olarak hazırladıkları büyük çoğunluğu kadrolu öğretmenlerden oluşan anketin ikinci aşama sonuçlarını açıklayan Özcan, birçok öğretmenin borçları yüzünden mahalle esnafından kaçar ve öğrencilerine poşet satar duruma geldiğini ileri sürdü. Meslektaşlarının sorunlarından dolayı geleceğe umutsuz baktığını aktaran Şuayip Özcan, eğitim politikalarının yeniden düzenlenmesini talep etti. Ekonomik sıkıntı içinde olan öğretmenlerin sendikayı arayarak yardım istediğini anlatan Özcan, kurum olarak hukuki ya da maddi yardım yapamadıklarını dile getirdi.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber