Facebook özel hayatı ve kariyeri tehdit ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İngiliz Bilgi Güvenliği Denetçisi, Facebook, MySpace gibi paylaşım sitelerine konan kişisel bilgilerin dolandırıcılıkta kullanılabileceği ve kariyer riski yarattığı uyarısında bulundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de özel hayatın güvenliğiyle ilgili bağımsız faaliyet gösteren Bilgi Güvenliği Denetçisi (Information Commissioner's Office ICO) tarafından yayımlanan bir raporda, Facebook, MySpace gibi paylaşım sitelerine konan kişisel bilgilerin dolandırıcılıkta kullanılabileceği ve kariyer riski yarattığı bildirildi.

Raporda, İngiltere'de 14-21 yaşları arasındaki 4.5 milyon kişinin kişisel bilgilerini internette paylaşarak kimlik hırsızlarına karşı savunmasız hale geldiği belirtildi. İnternet kullanıcılarının üçte ikisinin doğum tarihlerini, dörtte birinin mesleklerini, onda birinin de adreslerini paylaşım sitelerine koydukları belirlendi.

'Maliyeti büyük olur'

ICO, bu bilgilerin dolandırıcılar tarafından alışveriş yapmakta ve internet ya da banka hesaplarına ulaşmakta kullanılabileceği uyarısında bulundu. Raporda, kişisel bilgilerin internette yayımlanmasının akademik ve profesyonel açıdan da riskli olduğu kaydedildi.

ICO Müdür Yardımcısı David Smith, "Birçok genç, bıraktıkları elektronik ayak izini düşünmeden bilgilerini internete koyuyor" dedi. Smith, çok sayıda üniversite ve işyerinin öğrenci ya da çalışan kabul etmeden önce internette arama yaptığını belirterek, "İstenmeyen bir şey ortaya çıkarsa, bunun insanlara maliyeti çok büyük olur" diye konuştu.

'Kaydımı silemedim'

Araştırmaya katılan 16 yaşındaki bir İngiliz, "Birkaç yıl önce bir blog'um vardı, şimdi onu silmek istiyorum ancak bunu yapamıyorum. Orada kişisel bilgilerim vardı" dedi. Başka bir katılımcı da, endişesini, "17 yaşındayken yazdıklarımın gelecek yıllarda karşıma çıkabileceğini düşünmek beni korkutuyor. Bunu bilmiyordum" sözleriyle anlattı. Bir kişi de Facebook'taki kaydını silmeye çalıştığını ancak bunu başaramadığını söyledi.

Kılavuz yayımlandı

ICO, araştırmanın verileri ışığında bir kılavuz yayımlayarak "www.ico.gov.uk/youngpeople" adresli internet sitesinde yayımladı. Kılavuzda, "blogların yaşam boyu yerinde durduğu" belirtilerek,

"10 yıl sonra da orada olmasını istemediğiniz şeyleri internete koymayın" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber