Ağaç dikmek 'vatanî görev' sayılacak

Haber Giriş : 26 Kasım 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, ağaç dikmeyi zorunlu hale getirecek yasa değişikliği için kolları sıvadı. Ağaç dikme zorunluluğunun 'vatanî görev' olarak anayasaya girmesi gündeme gelecek. TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve TEMA kurucularından Ahmet İyimaya, Anayasa'nın 169'uncu maddesinin, 'ağaçlandırma vatani görevdir' şeklinde düzenlenmesini teklif etti.

Değişiklik pakete girerse askerlik yapmak gibi ağaç dikmek de vatani görev olacak. Cezaevinde mahkumlar, askerliğini yapanlar, görevlerinin belirli döneminde ağaç dikecekler, yine düğün yapanlar, çocuğu olanlar zorunlu ağaç dikecek. Türkiye'de ağaçlandırmanın sivil vatandaşlar düzeyinde bir gelenek olarak yerleşmesini sağlamak ve ağaçlandırmayı zorunluluk haline getirmek için anayasa değişiklik paketine bu yönde hüküm konulması gündemde. AK Parti'nin anayasa değişiklik komisyonunda yer alan TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve TEMA kurucularından Ahmet İyimaya, anayasa değişikliğiyle ilgili önerisi olacağını ve pakette bu yönde değişiklik yapılmasını isteyeceğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, mevcut Anayasa'da ağaçlandırma ve ormanların 169'uncu madde ile düzenlendiğini belirterek, yeni taslakta orman köylüsü ve ormanlarla ilgili bazı gereksiz düzenlemelerin çıkarıldığını ifade etti. İyimaya, "Benim önerim var. Anayasa'nın 169'uncu maddesine ağaçlandırmayı 'vatani görev' olarak koyalım. Değişiklik pakete girerse askerlik yapmak gibi herkesin ağaç dikme yükümlülüğü, vatani görevi olacak. Bunun nasıl uygulanacağı ise çıkarılacak kanunla belirlenir." dedi. İyimaya, uygulamada; kişinin hayatı boyunca belli bir miktar araziyi ağaçlandırması, her doğana belli miktarda ağaç dikme zorunluluğu, evlilikle ağaç dikme, mahkumlara tutuklu oldukları dönemin belli bir zamanında ağaç diktirme gibi zorunluluk getirilebileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber