SSK primleri 5 puan indiriliyor

Haber Giriş : 26 Kasım 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayicilerin "canını dişine takıp, verimliliğini artırarak, ihracat artışını devam ettirmeye devam ettiğini" ifade ederek, "SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nun ?Sürdürülebilir rekabet Gücü Endüstriyel Teknoloji ve İnnovasyon? ana temasıyla düzenlediği 6. sanayi Konfresi başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türk sanayisinin 2001 krizinin ardından, ihracatta kaydedilen başarının da katkısıyla hızlı bir büyüme dönemine girdiğini ve ekonominin lokomotifi haline geldiğini söyledi. Çağlayan, ?Sanayicimiz, canını dişine takarak, verimliliğini artırarak, ihracat artışını devam ettirmeye çalışıyor? dedi.

Türkiye'nin sanayisinde ve ihracatında çok önemli bir yapısal değişim gerçekleştirdiğini vurgulayan Çağlayan, katma değeri düşük malların üretim ve ihracatından sanayi mallarına yoğunlaşan bir ülke haline gelindiğini ifade ettti. Bu süreçte karlılıktan fedakarlık yapıldığını, herkesin daha da çok çalıştığını ifade eden Zafer Çağlayan, artık verimliliği arttırmak, yenilikler yapmak, farklılaşmak, markalaşmak artık hayatta kalabilmenin ön koşulu haline geldiğini söyledi.

-5 PUANLIK İNDİRİM 2008'DE-

Türkiye'nin yatırım ortamının da değiştiğini belirten Bakan Çağlayan, on yıllar boyu alışılan, hastalık haline gelen yüksek enflasyonun artık bugün dert olmadığını, makroekonomik istikrarın, yarının daha net görülmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Çağlayan, hükümet programında sanayicilere yönelik hedefleri anlattığı konuşmasında, şunları söyledi:

?Hükümet olarak bizim önceliğimiz açıktır: önceliğimiz, bugün dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında yer alan ülkemizin kısa sürede ilk 10 ülke arasına girmesidir. Bu hedefe ulaşmak için kuşkusuz sanayicilerimizin yükünü hafifletmemiz gerekiyor. En büyük problemlerinizden biri olan istihdam üzerindeki yüklerin büyüklüğünün farkındayız. Bu nedenle partimiznin seçim beyannemesinde ve hükümetimizin programında sayın başbakanımızın açıkladığı gibi, SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir. Bununla beraber idari ve yasal yükler de azaltılacaktır. Bu rekabet ortamında, büyük hedeflere, ideallere ulaşmak için; stratejimizi iyi oluşturur, rotamızı çizer ve gecemizi gündüzümüze katarsak bizi hiçbir şey durduramaz.?

Çağlayan, ekonomide piyasa aksaklıklarını giderecek, aktörleri doğru bir şekilde yönlendirebilecek ve teşvik edebilecek bir sistemin işler hale gelmesini de sağlayacaklarını vurguladı.

-"ANADOLU KAPLANLARININ ASYA KAPLANLARININ ÖNÜNE GEÇMESİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"-

Çağlayan, ekonomide piyasa aksaklıklarını giderecek, aktörleri doğru bir şekilde yönlendirebilecek ve teşvik edebilecek bir sistemin işler hale gelmesini de sağlayacaklarını vurguladı. Sanayi politikası dendiğinde eskiden hep Japonya'nın, Kore'nin, Asya kaplanlarının hikayeleri anlatıldığını, son dönemde ise İrlanda'nın, Çin'in hikayeleri anlatıldığını ifade eden Çağlayan, "Bizim hedefimiz, yarın tüm dünyada, Türkiye'nin başarı hikayesinin anlatılmasıdır. Bu karmaşık çağda, sanayi politikası en etkin nasıl uygulanır, bunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Anadolu kaplanlarının Asya kaplanlarının önüne geçmesi için var gücümüzle çalışmalıyız" dedi. Çağlayan, Anadolu'daki üreticilerin, tacirin de son yıllardaki gelişmelerle; bölgenin en güçlü özel sektörü haline geldiğini vurguladı.

-"5N 1K" FORMÜLÜ KULLANILARAK SANAYİ ENVANTERİ ÇIKARILACAK-

Zager Çağlayan, sanayi stratejisinin hazırlanması için sorumluluk aldıklarını dile getirerek, Devlet Planlama Teşkilatı'nın uzman kadrosu ile yaptıkları çalışmalara Bakanlık olarak devam edeceklerini söyledi. Türkiye'nin "neyi, ne kadar ürettiğini bilmemesi sorunu"nun, sanayi envanterinin en önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Çağlayan, "Bir ordunun nerede, ne kadar askeri, topu, tüfeği olduğunu bilmesi savaşta galibiyetin temel koşulu ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da hangi ilde, bölgede kaç tane fabrika olduğunu, bu fabrikaların hangi sektörlerde faaliyet gösterdiğini, nekadar üretim yaptığını, ne kadar işçi çalıştırdığını, ne kadar enerji kullandığını bilmesi ülkenin kalkınması açısından temel koşuldur" dedi. Çağlayan, burada habercilerin kullandığı "5n1k" formülünü kullanarak sanayi envanterini oluşturacaklarını, neyin, nerede, nasıl, niçin, ne kadar ve kimin tarafından üretildiğini çıkaracaklarını ifade etti.

Sanayi envanterinin çıkarılmasının teşvik sisteminin de yeniden oluşturulmasına imkan vereceğini anlatan Çağlayan, bölgesel ve sektörel planda yeni bir teşvik sistemi ile en kısa sürede üreticilerin ihtiyaç duyduğu kaynağı, doğru yatırımlara kanalize edeceklerini belirtti.

-AR-GE İLGİLİ TÜM HARCAMALARA VERGİ MUAFİYETİ GETİRİYORUZ-

Rekabetin arttığı bir ortamda, sürekli yenilik yaparak hayatta kalınabileceğini, Ar-Ge'nin ise parayı bilgiye, innovasyonun ise bilgiyi paraya dönüştürdüğünü dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde buluşları ve yenilikleri daha fazla ticarileştirmemiz gerekiyor. Türk sanayisinin en önemli ihtiyaçlarından biri olan Ar-Ge'ye ayrılan payların arttırılması konusu hükümetimizin en önemli gündem başlıklarından biridir. Bu konuda hedefimiz: 2013 yılında GSMH'mızı 800 milyar dolara ulaştırmak ve Ar-Ge'ye ayrılan payın GSMH'nın yüzde 2'si düzeyine yükseltilmesidir. bu oran 16 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Bu hedefe ulaşma yolunda, TBMMye sevkedilmek üzere olan 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi hakkında kanun tasarısı' ile Ar-Ge ile ilgili yapılan tüm harcamalarda vergi muafiyeti getiriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber