Ölümde eşin kastı yoksa ölüm aylığı alabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun, eşini ''katil kastı olmaksızın darp neticesi öldüren'' kadına, eşinden ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin kararının gerekçesi belli oldu.

Zonguldak'ta eşini öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan kadın, Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi. Kadın, sigortalı eşinin ölüm aylığından yararlanmak için SSK'ya başvurdu. SSK, sigortalıyı öldüren kişiye ölüm aylığı bağlanamayacağı gerekçesiyle talebi reddetti. Kadın, bunun üzerine Ankara 11. İş Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, kadına ölüm aylığı bağlanması gerektiğine karar verdi.

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yerel mahkeme, ilk kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Kurul, olayda öldürme kastı bulunmadığından, kadına ölüm aylığı bağlanmasına karar verdi.

-''BU KONUDA YASA BOŞLUĞU VAR''-

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gerekçeli kararında, ölüm sigortası kolundan eş ve çocuklara aylık bağlanmasını düzenleyen 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 68. maddesinde ''dul eşe ölüm sigortası kolundan aylık bağlanacağı ve bu aylığın tekrar evlenme ile sona ereceğinin'' hükme bağlandığı hatırlatıldı.

Sigortalı eşini ''kastın aşılması suretiyle'' öldüren davacı eşin ölüm aylığına hak kazanıp kazanamayacağı noktasında bir hüküm bulunmadığı ifade edilen gerekçeli kararda, bu konuda yasa boşluğu olduğu kaydedildi.

Sorunun çözümünde, iç hukuk kaynakları kapsamında, diğer sosyal güvenlik mevzuatından ve Medeni Kanun hükümlerden yararlanılarak, mirasçılıkla ilgili Medeni Kanun hükümleri ve sosyal güvenlik mevzuatının ''hak kazanma'' olgusuna yaklaşımların irdelenmesi gerektiğine işaret edilen gerekçeli kararda, Türk Medeni Kanununun 578. maddesinde ''miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlerin mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemeyeceklerinin'' hükme bağlandığı belirtildi.

Davacı kadının, eşini ''katil kastı olmaksızın darp neticesi öldürmek'' suçundan, ağır tahrik ve iyi hal nedeniyle yapılan indirimlerden sonra 3 yıl 4 ay ağır hapis cezasına mahkum edildiği hatırlatılan gerekçeli kararda, ''Olayda eşini öldürme kastının bulunmadığının anlaşıldığı ve eşe ölüm aylığı bağlanmasına engel olacak 'kasten ve haksız yere eşin öldürülmesi' halinin gerçekleşmemiş olması nedeniyle, davacıya ölüm aylığı bağlanmaması yönündeki Kurum işlemi isabetli bulunmamaktadır'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber