Marmara'da deprem gerginliği yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı ve Çevre Federasyonu 2. Başkanı Prof. Dr Ahmet Ercan, deprem öncesi yapılan yanlış açıklamaların bazen deprem ölçüsünde zararlar verdiğini söyledi.

Ercan, SOS Çevre Gönüllüleri Platformu Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu ile birlikte İstanbul depremi ve çevre etkileri üzerine bir basın toplantısı düzenledi. ''Marmara'da depremin yaklaştığı, depremin çok büyük olacağı, tsunami boyunun 5,5 metreyi geçeceği gibi asılsız, bilimsel temelden yoksun açıklamalar yapılagelmektedir'' diyen Prof. Ercan, ''Son olarak buna, Türkiye'nin saygın kuruluşu Kandilli'nin idari personelinin sürüklenmiş olması düşündürücüdür. Oysa durum hiç de böyle değildir. Her diri kırık, gaz boşaltır. Ancak gaz çıkması depremin hemen olacağını göstermez. Önemli olan gaz çıkışının gün ve gün izlenmesi, gaz çıkış oranının belirlenmesidir. Deprem kestirmelerinde anlık gözlemler değil, jeofizik özelliklerin 5 yıl içindeki değişimlerine bakılır. Marmara'da öncü depremi gösterecek bir gerginlik yoktur'' diye konuştu.

Ercan, jeofizik veriler ve Marmara'daki enerji birikimi dikkate alındığında beklenen depremin 2015 yılından önce olma olasılığının az olduğunu ifade etti

Olası bir depremde ilk etkilenecek kişi sayısının bir milyon, göçecek bina sayısının da 60-100 bin arasında olacağını öne süren Ercan, şöyle devam etti: ''Yıllık kişi başına 5 bin 200 dolar gelire sahip bir Türk halkının deprem konusunda önlem alma olasılığı yoktur. Bunu yapacak olan hükümettir. Bu anayasanın bir gereğidir. Dünya ölçülerine göre kişi başına milli gelir yılda 44 bin dolara çıkmadıkça Türkiye'de depremden ölümler süregelecektir. Bunu kimse önleyemez. 44 bin dolar geliri varsa

eğer 7,3'e kadar olan depremler öldürücü olmaz.''

İstanbul ve Türkiye genelinde göçecek yapıların belirlenerek, devlet eliyle yenilenmesi gerektiğini ifade eden Ahmet Ercan, ''Bunun toplam maliyeti İstanbul'da 5 milyar, Türkiye genelinde 25 milyar dolardır. Bu para, kasada vardır. Deprem vergileri ile toplanan kasadaki paranın aşağı yukarı 15 milyar dolardan daha fazla olması gerekir. Bu para nerede? Bu para madem ki vardır, o vakit halk için kullanılması gerekir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber