İnsan Hakları, polisin sorunlarını araştıracak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZİHNİ ERDEM

ANKARA - TBMM İnsan Hakları Komisyonu, CHP'li üyelerinin ısrarına karşın, son günlerde ölümle sonuçlanan polisin sert uygulamalarıyla ilgili araştırma yapmayı gündemine almadı. Komisyon, bunun yerine polisin sorunlarını araştıracak.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun dünkü toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, polisin tekmeli ve kurşunlu müdahalesi ile öldükleri ileri sürülen Feyzullah Ete ve Baran Tursun konusunda alt komisyon oluşturulmasını istedi. İki olayın da kabul edilemez olduğunu belirten Soysal, "Benim elimde bir liste var. Son beş ayda çok sayıda benzer olay yaşanmış. Bu iki olayla ilgili kurulacak bir alt komisyon bence çok önemli. Hem bu tür olaylar için caydırıcılığı hissettirmek gerekir hem Meclis'in konuya el attığı anlaşılarak soruşturmanın daha sağlıklı olması sağlanabilir" diye konuştu.

Komisyon başkanı Zafer Üskül ise alt komisyona gerek olmadığını belirterek, "Her iki olay da yargıya intikal etmiş. Şu aşamada komisyona gerek yok. Eğer soruşturmada bir hata olursa o zaman komisyon kurarız" diyerek öneriye karşı çıktı.

Üskül'ün bu tutumuna tepki gösteren Soysal, "Daha önce Şemdinli ve Van olayları da yargıya intikal etmişti. Nijeryalı Okey olayı da. Ama hepsinde alt komisyon kurduk" diye ısrar etti. Soysal'ın tüm çabalarına rağmen yapılan oylamada alt komisyon kurulması önerisi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi. Bunun üzerine sinirlenen CHP'li Soysal, "Böyle insan hakları komisyonu mu olur, böyle duyarsızlık olmaz. İnsan hakları komisyonu bu olayları araştırmayacaksa ne yapacak?" diyerek komisyonu terk etti.

Acısı halktan çıkıyor

Komisyonda daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin polisin yaşadığı sorunları gündeme getirdi:

"Çalışma koşulları çok ağır. Polisler geçim sıkıntısı çekiyorlar. Aile düzenleri yok. Tüm bu sorunlar poliste aşırı strese neden oluyor. Onlar da bu stresi ya ailelerinden ya da vatandaşlardan çıkarıyor. Polis fiziksel ve zihinsel olarak aşırı yorgunluk içindedir. Emniyet teşkilatında yaşanan bu olayları iyi değerlendirmek lazım. Bunun için bir alt komisyon kurulmalı."

Bu öneri daha önce polis tarafından vurulan iki kişiyle ilgili alt komisyon kurulmasına karşı çıkan AKP'li üyeler tarafından da kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber